Snart dags för Hannovermässan
Drygt 6 500 utställare från ett 70-tal länder deltar. Det är fler än någonsin. Drygt 200 000 besökare väntas komma, varav kring 1 200 från Sverige.
46 svenska företag finns på plats som utställare, vilket är mer än en fördubbling jämfört med 2016. Bland dessa kan nämnas energiföretag som Nilar och Powercell, industriföretag som Eton Systems och leverantörer som Sundplast och Svenskt konstsilke.
Polen är årets partnerland. Mer än 150 polska företag blir representerade på mässan. Många av dem är verksamma inom IT och energi.
Hannovermässan kommer att kretsa kring begrepp som industri 4.0, integrerad energi, förebyggande underhåll, digitala tvillingar, energieffektivitet, smarta material, artificiell intelligens och samarbetsinriktade robotar. Enligt Jochen Köckler, ledande styrelseledamot i Deutsche Messe AG, handlar årets mässa mycket om att få besökarna att tänka utanför boxen genom att visa på alla de värden som digitaliseringen adderar.
– De nödvändiga teknologierna för en framgångsrik digitalisering av industrin är redan fullt utvecklade. Den stora uppgiften är att övertyga beslutsfattarna inom industrin och energisektorn att förstå digitaliseringens direkta och långsiktiga fördelar, konstaterar han.
Digitaliseringens stora värdeskapande potential ligger i utvecklingen av nya affärsmodeller och de marknader som modellerna anpassar sig på.
– Hannovermässan är en plattform för tidigare okända partnerskap. Mellan IT-företag och ingenjörsföretag, mellan startups och storföretag.
De digitala produktionsprocesserna genererar stor datamängder. Inom en snar framtid kommer tillverkningssystemen att analysera all denna data centralt och sedan föra tillbaka resultaten till en självlärande produktion så att den optimerar sig själv. På mässan visas hur detta påverkar det förebyggande underhållet.
Digitaliseringen förändrar även energisektorn och energiföretagen. Med begreppet integrerad energi kommer ledande aktörer att visa på de förändringar som industrin måste genomgå när det gäller distribution och lagring.
Men trots digitaliseringen kommer industrin även i framtiden att handla om människor. Industri 4.0-teknologierna kommer att göra människors arbetsuppgifter mer intressanta och mer varierade. Istället för repititiva manuella uppgifter så kommer de anställda att få lösa problem, ta beslut och ta initiativ och vara mer värdeskapande. Men då måste företagen investera i kompetenshöjning.