Smarta smörjhylsor försenas
Ett forskningskonsortium bestående av norska Veritrack, norska forskningsinstitutet Sintef och de två värmländska bolagen Intertechna och Askalon, har en tid bedrivit ett EU-finansierat utvecklingsprojekt.
Målet är att operatörer med hjälp av RFID-försedda smörjhylsor lätt ska kunna kontrollera att rätt ventil står i rätt läge. Tekniken bygger på passiva chip. Cipen väcks till liv av en induktionsspänning i dess antenn. En sådan våg kan skickas från en vanlig telefon eller en handburen dator. När chippet aktiverats kontrollerar det läget på ventilen och skickar sedan en egen signal med information om ventilen.
I dag är signalen från smörjhylsornas RFID-chip för svag och måste förstärkas med en rätt stor och separat RFID-läsare. Det oönskade mellansteget har dessutom försvårat datainläsningen till operatörernas handdator.
Trots att EU-projektet är avslutat så fortsätter arbetet med att utveckla produkten. Det är framför allt den norska sidan i konsortiet som driver arbetet vidare, uppger U&D:s systertidning Process Nordic.
– Jag tippar att det finns något färdigt nästa år, säger Per Locke till tidningen.
Smörjhylsan har redan fått några uppdateringar, exempelvis ett fönster för att manuellt kunna avgöra ventilens läge. På grund av kondensproblem har den också fått en avluftningsfunktion.
Ett programmerat chip beräknas kosta några tusenlappar. Det är billigt jämfört med teknik för ständig övervakning. Att chippen integreras i en smörjhylsa skyddar ventilens gängade spindel mot korrosion.
Det är framför allt raffinaderier och kemiindustri, men också pappersbruk och andra verksamheter som har krav på avställningsprocedurer för ventiler, som förväntas få användning för den nya tekniken, bedömer Process Nordic.