Framtidens fabriker utvecklas i nytt labb
Under de senaste decennierna har stora delar av den europeiska tillverkningsindustrin flyttats till länder utanför EU. Valeriy Vyatkin, professor i kommunikations- och beräkningssystem, är övertygad om att det krävs förändring om Europa ska lyckas vända den trenden. Fabrikerna måste bli mindre och mer flexiblare, med avancerad teknik och sofistikerad programvara.
Ett nytt labb på Luleå tekniska universitet ska fungera som en testbädd för forskning om datorer och kommunikation för industrins behov.
– Om vi ska föra tillbaka tillverkningsindustrin till Europa, måste vi göra tillverkningen smartare, mer energieffektiv och billigare än som varit möjligt tidigare. Vårt labb är ett verkligt ”maskinernas internet", säger Valeriy Vyatkin.
Ett av labbets viktigaste kännetecken är användningen av distribuerad automation. Det innebär att allt från maskiner och robotar till elnätsutrustning är anslutet till internet. Forskarnas uppgift är att skapa mjukvara som förbättrar de olika enheternas förmåga att interagera med varandra. Om exempelvis en robot behöver mer ljus för att kunna läsa av en färg, ska den kunna ”prata” med systemet som styr belysningen.