23948sdkhjf

Systematisk uppföljning ger effektivare biogasproduktion

Det krävs fokus på att identifiera och minska förlusterna i biogassystemen för att göra produktionen lönsammare. Det visar projektet ”Benchmarking för effektivare biogasproduktion”.

Studien har bland annat mätt den totala effektiviteten i de olika processerna på flera produktionsanläggningar och jämfört nyckeltal för kostnader, energianvändning och prestation. Projektet har letts av Johan Yngvesson från RISE Samhällsbyggnad och har genomförts i samarbete med Daniel Tamm från IVL Svenska Miljöinstitutet.


En slutsats är att det finns potential att nå ökad produktion på anläggningarna. Kapaciteten och utrustningen utnyttjas ofta inte effektivt och kvalitetsförluster – inte minst i förbehandlingen – kan vara påtagliga. En utmaning som anläggningarna brottas med är att osäkra marknadsförutsättningar fungerar som broms för investeringar och satsningar i biogasproduktion.


Ett exempel: En typisk anläggning för biogasproduktion från matavfall är kommunägd. Främsta syftet är att återvinna hushållens matrester. Biogasen används huvudsakligen som drivmedel i den lokala busstrafiken. Så vad händer när länstrafikbolaget bestämmer sig för att i framtiden satsa på elbussar?


— Besluten fattas av flera aktörer på olika nivåer. Det vore önskvärt med en bättre helhetssyn. Det ser jag som en viktig fråga för politiker och beslutsfattare, säger Johan Yngvesson.


En annan slutsats i studien är att potentialen till kostnadsminskningar kan vara mycket stor. Underhållet står ofta för en avsevärd del av denna potential.


— En viktig orsak är ineffektivt underhåll. Där finns stora förbättringsmöjligheter både när det handlar om driftsäkerhet och kostnader. För att minska förlusterna och identifiera rätt åtgärder behövs bättre beslutsunderlag – vilket i sin tur kräver utökad produktionsuppföljning och kompetensutveckling hos de enskilda anläggningarna, säger Johan Yngvesson.


Andra insatser kan också bidra. Ett exempel är det källsorterade matavfallet – en del av substratet i processen – där kvalitetsinsatser på insamlingssidan skulle kunna ge märkbara förbättringar.


Projektet ”Benchmarking för effektivare biogasproduktion” ingår i samverkansprogram Energigasteknik, som drivs av Energiforsk och har finansierats av Energimyndigheten tillsammans med Avfall Sverige och de deltagande anläggningarna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063