Nytt koncept för automatiserad smörjning
Ett nytt koncept för smörjautomation har lanserats av SKF. Konceptet är uppbyggt kring en ny smörjenhet som gör det möjligt att sektionsuppdela automatiska smörjsystem.
- Den stora nyheten är att vi utvecklat en elektriskt driven smörjenhet, EDL 1, som matas från en centralt placerad pumpstation. EDL-enheten har en egen styrning och därmed kan man enkelt dela upp systemet i sektioner och individuellt anpassa smörjmängder/doser och –intervall till respektive maskin eller maskingrupp i anläggningen allt efter smörjbehovet, säger Westerlund.
Tanken med konceptet är att man har ett fettfat eller annan behållare centralt placerad i exempelvis ett smörjrum.
- Därifrån matas fett ut till sådana här EDL-enheter ute i fabriken. Dessa i sin tur anpassar smörjningen till den maskinsektion eller maskin som ska smörjas. Det blir så att säga lokalt anpassat till den maskinen, och styrningen sitter ute i EDL-enheten. Man kan då styra antingen emot en tid som maskinen går, eller pulser från antalet varv eller cykler som maskinen går. Gäller det exempelvis en järnväg kan man räkna hur många tågaxlar som passerar och rälssmörjningen sker med detta som utgångspunkt. Om man vill så går det alltså att smörja baserat på verkliga driftsförhållanden, konstaterar Janne Westerlund.
Sådana här EDL-enheter kan man ha många ute i en fabrik om man vill.
- Maskinsektioner och maskiner kan därmed få individuell, lokal smörjning baserat på driftförhållanden för just den delen eller sektionen. Det vi också gör är att lokalt övervaka funktionen hos systemet i varje sådan här enhet. Man smörjer alltså anpassat och övervakar individuellt, per EDL, säger Janne Westerlund och fortsätter:
- En lokal display på enheten visar om det är fel på systemet, i form av en larmlampa. Sedan kan man givetvis dra vidare detta larm till ett övergripande system och i enheten finns färdiga utgångar för att göra detta. EDL-enheterna är flexibla och den interna styrningen klarar att styra både mot puls och mot en klocka. I förstnämnda fallet kan det till exempel vara ett varvtal. Efter femton varv på valsen ska det göras en smörjning. Alternativet att styra mot en klocka är nog mer vanligt när det gäller konventionella smörjsystem. Till exempel en smörjning varje timme eller vad man nu gör. Det går också att styra och övervaka EDL-enheterna från ett centralt styrsystem.
- En sak som gör den här lösningen innovativ är att det endast krävs ett lågt tryck i fettsmörjledningarna, från det centrala fatet till EDL-enheterna. Det handlar om endast två bar och därmed kan man bygga stamledningarna väldigt klena jämfört med traditionella centralsmörjsystem. Detta gör det hela väldigt kostnadseffektivt.
Går den nya utrustningen att kombinera med befintliga system för centralsmörjning? - Det går utmärkt att bygga om befintliga system, genom att sätta in EDL:er och mata dessa genom befintliga ledningar och fatutrustningar. Så man kan uppgradera befintliga system till EDL, absolut, konstaterar Westerlund.
Hanterar det nya konceptet alla typer av fett, eller finns det applikationer där man inte ska överväga detta?
- Nej, alla typer av fetter som är anpassade för centralsmörjning går bra. Det är alltid smörjmedelsleverantören som är den som godkänner om ett fett kan användas till centralsmörjning och det här systemet ställer inga speciella krav som inte finns med andra centralsmörjenheter, säger Janne Westerlund och fortsätter:
- EDL:en som sådan tål tuffa miljöer och kan sitta i princip överallt. Är det riktigt tuffa omgivningar så kan man montera dem i skyddande skåp. Man anpassar lösningen efter miljön kan man säga.
Hur har det här tagits emot av marknaden?
- Vi har fått jättebra respons på detta. Det är en lösning som gör att smörjautomation av stora system kan göras mer exakt och även mer kostnadseffektiv. Insteget till automatisering av smörjningen blir lägre, både med avseende på investeringen och att man kan få en mer exakt smörjning per maskin/maskingrupp. Den individuella styrningen och övervakningen gör att man får en bra helhetslösning för smörjautomation, säger Janne Westerlund.
Svensk premiär för konceptet var det på mässan Trä och Teknik i Göteborg.
- Det var positivt intresse och vi har ett antal kontakter att gå vidare med. Sågverk är en potentiell marknad och en viktig målgrupp för automatisering och generellt är automatiseringsgraden inte så hög där ännu. Trenden som sågverken har är att man ökar från en ganska låg nivå till en högre nivå och börjar närma sig som det ser ut i övrig processindustri. Man kör dygnet runt i stort sett, man har av säkerhetsskäl ”grindat” in mycket utrustning som då är svår att komma åt att smörja och så vidare. Säkerhet, miljö, produktionsökningar, allt talar för automatisering av smörjningen inom denna sektor, kontaterar Janne Westerlund avslutningsvis.
Peter Olofsson