Förbättringsbehov i svenska VA-systemet
Under vägarna vi åker på och under trottoarerna på vilka vi promenerar gömmer sig ca 17 500 mil kommunala vatten- och avloppsledningar i Sverige. Ledningar som inte syns, och därför också ofta glöms bort, vilket medför en rad utmaningar i förnyelseprocessen.
Den första utmaningen man ser från Svenskt Vattens håll är kvaliteten på rören.
– När vi lägger nya rör måste de ha så pass bra kvalitet att de håller i 100 till 150 år. Man måste hitta rätt rör för en långsiktig VA-anläggning, säger Hans Bäckman.
Den andra stora utmaningen Sverige står inför är förnyelsen av redan befintliga VA-system.
– Först måste man skikta ut det som redan finns i marken och se till att byta rätt rör i rätt tid. Det är stora kostnader och man vill välja den mest effektiva åtgärden för att slippa gräva upp en hel gata, förklarar Hans Bäckman.
Den sista utmaningen gäller skyfallshanteringen.
– Vi ser de stora skyfallen som problem när det kommer till VA-systemen. Hur ska vi kunna hantera de stora mängder regn som faller nu? Och vi räknar dessutom med ännu kraftigare skyfall framöver, fortsätter Hans Bäckman som vill att fler kommuner lägger planer för klimatanpassning i sin samhällsplanering.
– Vi gör det idag, men det är viktigt att vi tar ett gemensamt grepp och kommunicerar det till alla kommuner, säger han.
En möjlighet att fördjupa sig ytterligare i det svenska VA-systemet är VA-mässan som arrangeras på Elmia i Jönköping 27 till 29 september. Under seminariet Hållbar nyanläggning utvecklar Svenskt Vatten utmaningarna i det svenska VA-systemet ytterligare. VA-mässans hela seminarieprogram hittar du här.