Hela bilden, eller bara delar….?
En sak som däremot stämmer, kanske inte alltid, men alldeles för ofta, är att underhåll präglas av ett stor mått konservatism. Många gånger genom åren har jag i arbetet med olika artiklar pratat med många luttrade företrädare för nya metoder och teknologier, som trots att man lyckats visa på både tekniska och ekonomiska fördelar, ändå mötts av beskedet ”vi fortsätter nog som förut, det är vi ju vana vid”.
OK, vanans makt är svår att bryta och ibland kan det förstås vara svårt att ändra på något bara för ändrandets skull. För det är ju så man upplever det och det beror i sin tur på att man inte har hela bilden klar för sig. Här kommer ett exempel jag hörde för inte så länge sedan.
Ett företag var inne på en stor verksamhet och demonstrerade en metod som gjorde det möjligt att rengöra stora elmotorer under drift. Det borde ju vara klart fördelaktigt och dessutom kunde man visa att motorerna drog 5 % mindre energi när de hölls rena kontinuerligt. Däremot ökade inte livslängden på själva motorerna, slitdelarna behövde bytas med samma intervall som tidigare, så det blev inget med motiveringen att ”underhåll vinner inget på det här”. Den lägre driftkostnaden då? Den var ju inte med i underhållsbudgeten och var därmed ingen tydlig drivkraft…. Som sagt, med hela bilden skulle utfallet nog blivit ett annat.
Det verkar som om ”hela bilden”-tänkandet med livscykelanalyser, hållbarhetstänkande etc faktiskt kommit längre när det gäller infrastruktur än i industrin för tillfället. Dagens beställare inom den sektorn är väl medvetna om både gällande och kommande krav och de vet dessutom att gamla och beprövade metoder, ”så som vi alltid gjort”, ofta har sina brister när det kommer till dessa relativt nya krav. Så man sänder tydliga signaler till sina samarbetspartners och utförare om att ta reda på vilka alternativ som finns. Kort sagt: Man skaffar sig en helhetsbild och agerar utifrån den. Det borde flera göra. Det är dags att sluta ”göra som vi alltid gjort” och börja ”göra som vi alltid borde gjort….”, nämligen att skaffa sig hela bilden och sedan bestämma sig för vad man ska göra.