UH-stopp i Skutskär
Idag startar Skutskärs Bruks årliga underhållsstopp. Även om massaproduktionen stoppas så kommer det att vara otroligt mycket aktivitet på bruksområdet. Över 3100 åtgärder är inplanerade under det drygt veckolånga stoppet.
För att hinna med allt som ska göras kommer den ordinarie personalstyrkan på 350 personer att få förstärkning av ytterligare 900 entreprenörer. Platschef Tommy Lodin och underhållsingenjör Helena Andersson är taggade och på tårna inför den intensiva stoppveckan de har framför sig.
Under det årliga underhållsstoppet sker underhåll, inspektioner, rengöring, service, reparationer och inkoppling av ny utrustning på bruket.
- Det årliga underhållsstoppet är en förutsättning för att kunna se över och rusta upp vår fabrik så den klarar av att producera massa i världsklass. Det är enda gången under året vi stoppar all produktion på bruket. Annars har vi produktion året om, dygnet runt, säger Tommy Lodin.
Säkerhet har alltid högsta prioritet inom Stora Enso. Det finns en nollvision inom företaget att inga olycksfall ska ske i verksamheten. ”Alla hem säkert varje dag” är det motto som gäller.
- Det viktigaste är att det blir ett säkert stopp. Inget är viktigare än säkerheten på bruket, säger Tommy Lodin.
Det genomförs exempelvis dagliga säkerhetsronderingar på bruket under stoppet. Slumpvisa drog- och alkoholtester för medarbetare och entreprenörer utförs året runt på Skutskärs Bruk och kommer givetvis att utföras även under underhållsstoppet.
En nyhet vid årets underhållsstopp för att ytterligare förbättra säkerheten är att det tagits fram särskilt uppmärkta varselvästar för skyddsombuden. Västarna har texten ”SKYDDSOMBUD” tryckt på ryggen och skyddsombudsmärket tryckt på bröstet.
- Det är viktigt att det blir tydligt vilka personer som kan tillfrågas i olika ärenden under stoppet. Både medarbetare och entreprenörer ska enkelt kunna se vilka som är skyddsombud, så de kan kontakta dem vid säkerhetsfrågor som uppkommer under arbetens gång, säger Tommy Lodin.
Den största åtgärden under underhållsstoppet är syratvätt av sodapannan. Det innebär att insidan av tuberna som finns inne i pannan görs rena så man får bort kopparbeläggningar.
- Denna tvätt är viktig att göra för minska risken för tubskador och längre oplanerade driftstopp, säger Helena Andersson, underhållsingenjör och stoppsamordnare för återvinningsblocket på bruket.
I sodapannan återvinns kemikalier och det produceras samtidigt ånga, som används till brukets energiproduktion.
- Sodapannan är 90 meter hög och var den största sodapannan i världen då den byggdes i mitten på 70-talet, berättar Tommy Lodin.
Under veckan kommer dessutom ett spektakulärt lyft att ske vid sodapannan. Det är när ett särskilt spjäll ska monteras in 70 meter upp på sodapannan.
- Ett avancerat montagearbete kommer att utföras för att få detta spjäll på plats. Spjället har aldrig bytts tidigare, men nu är det dags att ersätta det med ett nytt spjäll, berättar Helena Andersson.
Ett nytt arbetssätt vid årets stopp har införts i och med att det nu utsetts en särskild uppstartsledare.
- När vi utvärderade fjolårets stopp såg vi att det fanns förbättringspotential vad gällde utcheckningen av fabriken och uppstarten. Det är oerhört viktigt för oss att vi snabbt kommer igång igen med produktionen efter stoppet. Därför har vi tillsatt en särskild uppstartsledare som under året jobbat med allt från detaljnivåplanering till utcheckningslistor. Vi hoppas att denna satsning kommer att ge en positiv effekt så vi får en riktigt bra uppstart i år, säger Tommy Lodin.
Helena Andersson har arbetat på Skutskärs Bruk i två år.
- Det känns bra inför årets underhållsstopp. Jag har kontroll på situationen och är redo att lösa de problem och utmaningar som uppstår under veckan, berättar Helena som trivs i rollen som stoppsamordnare. Hon har ett stort ansvar under stoppet för återvinningsblocket och ett nära samarbete med stoppledaren och övriga stoppsamordnare på bruket. Helena detaljplanerar de större montagen och lagstadgade besiktningar som ska utföras, driver på arbetet ute på avdelningen och är den som fattar besluten som krävs för att se till att alla arbeten genomförs inom utsatt tid. Dessutom har hon ett ansvar för leda och inspirera medarbetarna.
- Det är viktigt att motivera mekanikerna och operatörerna. Det är extra viktigt under ett så stort projekt som ett underhållsstopp att vi får till ett bra samarbete mellan drift och underhåll. Det gäller att skapa en lagkänsla och att vi ser till att jobba tillsammans för att vi ska få ett lyckat underhållsstopp, säger Helena Andersson.