Säkrare smörjarbete med ”smörjan” på ryggen
En sjukskrivning ledde fram till att idén om en innovativ och ergonomisk ryggburen smörjutrustning realiserades.
- Nej, det stämmer. Jag har sedan 1992 arbetat som smörjare och inspektör vid Iggesund Paperboard, så ursprungsfunderingarna kring en mer lättburen smörjutrustning hade jag haft ganska länge. Men det var för fyra år sedan när en av mina kollegor för andra gången blev sjukskriven på grund av smärtor i axeln, som jag bestämde mig för att göra slag i saken och verkligen utvecka något, säger Hällström och fortsätter:
- De flesta industrier har idag en batteridriven fettspruta som smörjarna bär omkring på. Till de flesta av dessa finns det större patroner att köpa, varvid man slipper gå tillbaka till smörjrummet och fylla på lika ofta. De här patronerna väger inte sällan upp emot ett kg och tillsammans med fettsprutan blir det rätt många kg som man ensidigt belastar kroppen med. När kollegan blev sjukskriven igen tänkte jag helt enkelt att det måste gå att göra något bättre.
Steg ett blev att Tommy Hällström tog fram en enkel prototyp.
- Jag köpte en vanlig barnryggsäck som jag ”slaktade”. Med hjälp av buntband och annat så fäste jag elsprutan vid remmarna, drog lite kablar samt tog fram ett tillfälligt handtag/startknapp och sen var den första prototypen klar. Det blev rent ut sagt en jäkla skillnad att använda den här lösningen där allt hängde på ryggen i en bärsele. Det var egentligen bara handtaget som så att säga vägde något och det blev en mycket hög grad av frihet när man arbetade, fortsätter Hällström.
I det egna arbetet som smörjare kommer han naturligt nog ofta i kontakt med marknadens leverantörer av utrustning.
- Jag frågade en av dessa om de inte kunde ta fram en produkt liknande min prototyp, men de var inte överdrivet intresserade, utan tyckte mer att ”det kan du väl själv göra”… Så då tog jag steget att starta ett företag och att ta fram en ytterligare prototyp som var förbättrad på ett antal punkter och framförallt industrianpassad. När denna väl var framme fick jag kontakt med ett företag som hjälpte till att visa upp den på lite olika ställen i Norrland, bland annat inom gruvindustri och papper/massa. Jag fick lite feedback tillbaka och de flesta tyckte att det var en jättebra idé. Någon hade synpunkten att om man nu bär den här på ryggen, så ville man ha med sig en större mängd fett, säger Tommy Hällström.
Idag är den ryggburna fettsprutan en färdig produkt, ErgoGreaser, som Tommy Hällström tillverkar mot beställning.
- Jag utgår från en batterifettspruta från Lincoln, som jag bygger om en del. Bland annat kan man som kund välja mellan några olika batterifabrikat och själva fettbehållaren är egenutvecklad, med snabbpåfyllning. Handtaget är reglerbart och utrustningen är också försedd med Assalubs välkända fettmätare. Alla delar är industrianpassade och tål rätt tuffa tag, säger Hällström.
Hur ser då framtiden ut för produkten?
- Det är ju lite svårt att svara på egentligen. Signalerna från de företag som testat prototyperna har varit överlag positiva och det finns helt klart en marknad. Jag har nu siktet inställt på att nå ut med produkten och helt enkelt tala om att den finns. Info om bra grejor brukar ju sprida sig som ringar på vattnet och under tiden så vill jag hinna få igång tillverkningen av detaljer hos olika leverantörer. Skulle det sedan visa sig att det blir en jättestor efterfrågan, så gäller det att anpassa produkten för masstillverkning. Men, i första hand så siktar jag på att själv dra igång tillverkningen, avslutar Tommy Hällström.
Peter Olofsson