23948sdkhjf

Nystart för industriteknisk utbildning i Lidköping

Utbildningsnämnden i Lidköpings kommun konstaterar efter att ha sammanställt ansökningsstatistiken till De la Gardiegymnaseiet att intresset för det industritekniska programmet är mycket lågt. Lösningen är kanske något oväntad….
Utbildningsnämnden har nämligen beslutat att under ett år stoppa intagningen till Industritekniska programmet. Men, det finns en logisk bakgrund och den är att regeringen tillsatt en utredning som ska föreslå hur nuvarande teknikprogram ska kunna utökas med så kallade industritekniska utgångar. Tanken är att teknikprogrammet ska bli en möjlighet även för de elever som vill börja arbeta direkt efter gymnasieutbildningen.

Tanken med intagningsstoppet är alltså att göra en nystart till höstterminen 2015, i linje med de förslag som kommer fram i utredningen. Nämndens ordförande Tomas Lidberg (s) säger att man har stora förhoppningar om att detta ska lyfta intresset för industrin som sektor och man har redan fått positiva signaler från kommunens näringsliv.

Fakta om regeringens utredning:

Regeringen har tillsatt en utredning som ska föreslå hur gymnasieskolans nuvarande teknikprogram kan utökas med industritekniska yrkesutgångar. Teknikprogrammet blir därmed en möjlighet även för de elever som vill arbeta direkt efter gymnasieskolan.

De svenska teknikföretagens förmåga att möta den globala konkurrensen och den snabba tekniska utvecklingen bygger på god tillgång till teknisk kompetens.

I dag finns det två nationella program i gymnasieskolan som huvudsakligen syftar till arbete inom industrisektorn, dels det högskoleförberedande teknikprogrammet, dels yrkesprogrammet industritekniskt program.

För att säkra teknikföretagens kompetensförsörjning ska en särskild utredare föreslå hur teknikprogrammet kan kompletteras med en eller flera industritekniska inriktningar med tydliga yrkesutgångar. Därmed skapas en attraktiv teknikutbildning även för elever som vill gå vidare direkt till arbetslivet efter avslutad gymnasieutbildning.

Utredare är Amelie von Zweigbergk och hon ska bl.a.:

utarbeta förslag på t.ex. garanterad undervisningstid, omfattning av arbetsplatsförlagt lärande, ersättningsnivåer, krav för examen och omfattning av gymnasiegemensamma ämnen i det nya teknikprogrammet,
utarbeta förslag på nytt examensmål för teknikprogrammet,
utreda om det finns inriktningar eller yrkesutgångar inom dagens industritekniska program som hör bättre hemma
inom något annat yrkesprogram, samt i så fall lämna sådana förslag,
lämna förslag på övergångsbestämmelser så att elever som gått det första läsåret innan de nya reglerna föreslås
träda i kraft kan påbörja de nya inriktningarna det andra läsåret. Uppdraget ska redovisas senast den 30 september 2014.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063