Spara energi med ordentlig uppriktning
Att en ordentlig axeluppriktning är något av A och O för roterande utrustningar är nog bekant för de flesta. Däremot är kanske inte alla bekanta med vilka konsekvenserna kan bli om uppriktningen inte är korrekt. Obalanser, vibrationer och haverier är problem som är lätta att identifiera, men otillräcklig axeluppriktning kan ge sig till känna också på andra sätt.
- Det nya handlar om att identifiera vad en otillräcklig axeluppriktning kan innebära med avseende på energiförbrukning och miljöpåverkan. Jag skulle tro att många inte tänker på dessa effekter alls, utan mer på lätt identifierade följder som exempelvis vibrationer, obalanser och kanske komponenthaverier som kan kopplas till sådana effekter, säger Sandström och fortsätter:
- Nyttan med en noggrann axeluppriktning är ju att livslängden ökar på de ingående komponenterna i ett roterande system, såsom lager, tätningar och koplingar. Dessutom blir driftstoppen färre och produktionen därmed mer driftsäker.
Men, det finns ytterligare en klar fördel med att noggranna axeluppriktningar.
- Energiförbrukningen blir helt enkelt lägre, säger Peter Sandström.
För att ta reda på hur stor nytta en noggrann axeluppriktning kan göra med avseende på energiförbrukning har Fixturlaser tillsammans med en stor, global kund, genomfört en omfattande studie kring detta.
- Företaget ifråga har ca 100 000 anställda och är verksamma i 100 länder och det vi gjort är att titta på ett antal maskiner vid produktionsanläggningar i tre länder. Närmare bestämt rör det sig om Kina, Indien och Brasilien och huvudsakligen är det fläktar med remdrifter som undersökts, plus enstaka pumpar, berättar Peter Sandström.
I Kina är det 38 maskiner som undersökts, i Indien 60 st och i Brasilien 35 st. Storlekarna på installationerna har effektmässigt legat mellan 15 och 75 kW. Studien har omfattat vibrationsmätning, kontroll av uppriktningsstatusen, energiförbrukningen samt visuell inspektion av maskinstatusen.
- Det visade sig finnas stora skillnader gällande uppriktningsstatusen. I Kina var 36 % av maskinerna dåligt uppriktade. I Indien var motsvarande siffra 83 % och i Brasilien var det till och med värre ändå, 91 %. När detta skulle åtgärdas visade det sig att åtskilliga maskiners fundament behövde modifieras för att det skulle gå att rikta upp inom toleransområdet max 0,15 mm i alla plan. Även här skilde sig produktionsanläggningarna i respektive land åt. Inga sådan problem fanns i den kinesiska anläggningen, medan 10 maskiner behövde åtgärdas i Indien och 11 st i Brasilien, säger Peter Sandström.
Åtgärderna som genomfördes var uppriktning inom eller nära tolerans, byte eller justering av kopplingar, byte av shims samt byte eller justering av bultar.
- Resultaten av studien visade att det går att spara energi med dessa åtgärder. De flesta maskinerna förbrukade 2,4 till 6,8 % mindre energi efter justeringarna. Den lägsta minskningen som kunde observeras var bara 0,4 %, men den högsta var hela 13,7 %, säger Peter Sandström och fortsätter:
- I pengar räknat så innebär detta en hel del. Den årliga besparingen på de indiska maskinerna blev drygt 8000 SEK per styck, eller drygt en halv miljon kronor för alla 60 enheterna. I den brasilianska anläggningen blev besparingen per maskin något högre, drygt 9000 SEK och eftersom det handlade om 35 maskiner där så innebar det en besparing på drygt 320 000 SEK.
Energi kostar inte bara pengar, utan innebär förstås även en miljöbelastning. Den inbesparade energin i de här fallen ledde till minskade koldioxidutsläpp på 248 ton per år i den indiska anläggningen och 121 ton per år i den brasilianska.
- Så för att summera vad den här studien visar så är det följande:
Uppriktningsfel går att åtgärda med enkla medel
Resultatet kan mätas direkt
Åtgärderna ger direkta besparingar
Åtgärderna innebär en positiv miljöpåverkan
Även om studien är utförd i andra länder, så är den gjord i anläggningar som är tämligen lika de vi har här hemma också och jag är övertygad om att det finns en stor potential att spara både pengar och energi genom bättre kontroll på axeluppriktning också här, avslutar Peter Sandström.
Peter Olofsson