Inspektion ska minska vibrationsskador
För höga vibrationsexponeringar och för få medicinska kontroller. Det är några av de nedslag som Arbetsmiljöverket gjort i en särskild inspektionsinsats av hand- och armvibrationer.
– Signaler kommer också från arbets- och miljömedicinska kliniker och företagshälsovård om att patienter, ofta unga män, tvingas byta yrke på grund av vibrationsskador, berättar Stefan Nygård, projektledare på Arbetsmiljöverket.
– I den här insatsen har vi granskat företagens arbete med att minska skadlig exponering för hand- och armvibrationer bland personalen. Vi har tittat både på hur mycket vibrationer personalen utsätts för och symptom på skador.
Totalt inspekterades 53 arbetsplatser i projektet, som pågått åren 2012 och 2013. De krav som ställts har bland annat handlat om att arbetsgivaren måste ta reda på vibrationsexponering bland personalen och erbjuda medicinska kontroller.
Projektet har inriktat sig på branscher där vibrerande handhållna maskiner används mycket, som exempelvis inom kyrkogårdsförvaltning, fastighetsskötsel, bilverkstäder, viss tillverkningsindustri (exempelvis trucktillverkning) och stål- och metallframställning.
En annan del i projektet har varit att undersöka om de mätvärden som finns i vibrerande maskiners bruksanvisningar stämmer. Mätningar har utförts på över 140 maskiner såsom trimrar, motor- och röjsågar, plåtsaxar, skruvdragare, sticksågar, putsmaskiner och slip- och polermaskiner.
– I många fall stämmer de uppmätta vibrationsvärdena med det som tillverkarna uppgett i brukasanvisningarna, vilket är positivt. Men det finns undantag. Häcksaxar visade sig i våra mätningar exempelvis ha mycket högre värden i praktiken, säger Stefan Nygård.
Tre procent av kvinnorna och femton procent av männen utsattes minst en fjärdedel av sin arbetstid för vibrationer från handverktyg. Det visar Arbetsmiljöundersökningen år 2011.