23948sdkhjf

Energibolagen i samarbete för att driftsäkra stadsnätet

Umeå Energi och Skellefteå Kraft har skrivit på en avsiktsförklaring för att undersöka möjligheterna att driftsäkra Umeås respektive Skellefteås stadsnät med gemensamma resurser.

– Hela länet gynnas om fler stadsnät samverkar och finns i ett och samma ekosystem, förklarar Mats Berggren, vd på Umeå Energi Umenet AB, och Anders Pettersson, vd på Skellefteå Kraft Fibernät AB, i ett pressmeddelande.

Via samarbetet hoppas de båda bolagen att öka driftsäkerheten och bättre kunna svara upp mot samhällets ökade behov av digitalisering. Totalt omfattas 60 000 kunder i stadsnäten av planerna.

– För att nå dit behöver vi standardisera processer och samordna resurser inom flera områden. När verksamheterna sedan bedrivs på ett likartat sätt kan resurser och kompetenser användas över stadsnätsgränserna, förklarar Anders Pettersson.

För att driftsäkra stadsnätet krävs det bland annat att respektive stadsnäts aktiva nät är uppbyggt på samma sätt och med samma utrustning. Planen är utöka samarbetet även i andra städer.

– I förlängningen tror vi att hela Västerbottens utveckling inom drift, säkerhet samt digitalisering gynnas av att fler stadsnät finns i ett och samma ekosystem. Det görs ett bra jobb kring detta i länet redan i dag och vi hoppas att ett fördjupat samarbete mellan Umeå och Skellefteå även ska kunna ta samverkan inom länet som helhet till en ny nivå och göra oss starkare tillsammans, säger Mats Berggren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063