23948sdkhjf

Drönarteknik ska underhålla järnvägarna

NRC och Trafikverket har utvecklat en ny metod för järnvägsunderhåll.

Vid underhåll av järnvägsspåren krävs det att spåren stängs av. Men nu ska en ny metod se till att tågen fortfarande kan rulla trots att underhållsarbetet utförs. NRC och Trafikverket använder sig av drönare som inspekterar och besiktar spåren utan att störa trafiken.

– Genom att använda drönare för inspektion och besiktning av spåren kan vi nu utföra vårt arbete utan att störa tågtrafiken. Det innebär färre avstängningar och mindre störningar för resenärerna, samtidigt som vi får en mer detaljerad och exakt bild av spårens skick. Detta leder till snabbare och mer kostnadseffektiva åtgärder, vilket gynnar hela samhället, kommenterar Erik Hellberg Verksamhetschef på NRC Group Sverige.

När drönaren flyger över spåret samlas bilddata samt data in med hjälp av LiDAR-teknologi. Datan bearbetas sedan för att skapa detaljerade bilder och information om till exempel kontaktledningen, ballast, vegetation och andra fasta och utsträcka objekt anläggningen. Det insamlade materialet analyseras och skräddarsyr sedan en rapport som kan anpassas efter mottagarens behov.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078