Underhåll av luftare ger mer energieffektiv avloppsrening
I ett projektet har man undersökt sex stycken svenska reningsverk i en specialbyggd försöksanläggning. Som ett resultat av studien har man sett att luftare i reningsverk åldras och får sämre syreöverföring än man tidigare trott.
– Svenska reningsverk har inte alls jobbat aktivt inom detta område. Vårt projekt visar att det går att mäta prestandan på luftare så man kan genomföra rätt underhåll, säger Oscar Samuelsson, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Luftningen står för cirka hälften av reningsverkets totala elanvändning och en del av det beror på luftarna som åldrats och blivit igensatta.
– Luftare står, grovt räknat, för en halv procent av Sveriges totala elanvändning. Men med bra rutiner för rengöring och byte kan energibehovet sänkas rejält, säger Oscar Samuelsson.
Idag sker bytena var 10-15 år och det ligger mycket jobb bakom det. Bassängerna måste tömmas för att lyckas genomföra bytet.
– Regelbundna byten och underhåll kan minska den onödiga elanvändningen och den klimatpåverkan den innebär. De simuleringar vi gjort visar att det kan vara både ekonomiskt och klimatmässigt bra att byta membran vart femte år och att rengöra två gånger per år, även om lokala förutsättningar kan variera stort, säger projektledaren i pressmeddelandet.
Om projektet
Projektnamn: Rent blås
Deltagare: Gryaab, Motala kommun, Nodra, Tekniska Verken i Linköping, Stockholm Vatten och Avfall, VA SYD samt Uppsala Vatten och Avfall.