23948sdkhjf

Artificiell intelligens ger Siemens Gamesa stora tidsbesparingar

Med hjälp av ny dansk teknik räknar vindkraftsjätten Siemens Gamesa med att spara upp till 80 procent av den tid som normalt går åt till att övervaka och registrera byggandet av vindkraftsparker.

Aarhusian Claviate har utvecklat en artificiell intelligens-teknologi som optimerar överblicken av komplicerade konstruktioner, såsom beteendet hos vindkraftsparker, vilket sparar både tid och pengar. Som något nytt kan tekniken nu även användas inne i själva turbintornet.

– Vi räknar med att spara upp till 80 procent av den tid vi använde för att övervaka och registrera den komplicerade processen med att uppföra nya vindkraftsparker. Som det är nu registrerar tre till fem olika team på byggarbetsplatsen framsteg på sitt sätt. Med tekniken från Claviate kan alla istället följa samma dashboard. Det ger enorma fördelar, ekonomiskt och tidsmässigt, säger projektledaren Paul Rausch från Siemens Gamesa i ett pressmeddelande.

Vindjätten testar just nu den senaste versionen av tekniken i byggandet av en ny svensk vindkraftspark på nästan 100 MW.

Det kostar en förmögenhet att hyra de gigantiska kranarna som används för att sätta upp vindkraftverk på land. Dessutom tillkommer kostnader för två team av specialutbildad personal, hyra av specialverktyg – och, om avtalad hyrtid överskrids, en avgift för försenade projekt som kranen skulle ha skickats vidare till. För att inte tala om den förlorade inkomsten om bruket inte blir färdigt och producerar el i tid.

Det är därför av stor vikt att alla transaktioner med kranen registreras. Det påverkar alla andra byggskeden. Varje överskridande av planen måste fångas upp och korrigeras i tid för att upprätthålla fart.

– Det är en fantastisk teknik, och jag är väldigt nöjd med de första resultaten och samarbetet. Jag har tidigare sett hur Claviate specifikt plockade upp anomalier så snabbt att vi kunde minska en 7,5 timmars försening med två tredjedelar. Det spelar roll i det stora hela, förklarar Paul Rausch och fortsätter:

– När vi sätter upp de enorma vindkraftverken i oförutsägbara miljöer i vild natur, till exempel plötslig frost eller oväntade stenar under jordens yta tvingar oss att hela tiden anpassa arbetet. Säker insamling av kunskap är avgörande för både ekonomi och tidslinje i pågående projekt och för planering av framtida projekt i ännu mer oförutsägbara miljöer. Därför är alla förbättringar av transparens och förutsägbarhet i projektet väsentliga. Registreringen innebär också färre diskussioner om vem som ska betala om något går fel.

På begäran av användare har Claviate utökat sin registrering av byggprocessen till att även omfatta det invändiga arbetet i vindtornet. Av tekniska skäl kan detta endast registreras manuellt. Men tillsammans med den automatiska registreringen utanför ger det en helt ny enhetlig plattform för kunskapsinsamling.

På utsidan av kvarntornet registreras byggförloppet med hjälp av inspelningar från kameror på tre sidor av byggkranen. Var tionde sekund skickas bilder av processen direkt från kamerorna till molnet, där avancerad mjukvara kombinerar bilderna till en time lapse-video. Videon omvandlas till data med hjälp av artificiell intelligens.

På så sätt registreras alla framsteg och avvikelser omedelbart, samtidigt som de tonstunga elementen lyfts och monteras. Alla personer på bilderna suddas automatiskt ut med heltäckande grå fält, även före registrering. På så sätt respekteras de internationella GDPR-reglerna samtidigt som systemet säkerställer all relevant information om framsteg – eller brist på sådan.

– Den gemensamma översikten sparar alla på mycket pappersarbete, som ingen kommer att missa. Vi är stolta över att ha utökat vår lösning till att nu täcka alla rapporteringsbehov i byggprocessen för både leverantörer, kunder och utvecklarens egen projektledning, säger Kasper Koops Kratmann, vd på Claviate.

Dokumentation av Claviates teknologi sker med hjälp av resurser från EUDP, Energiteknikutvecklings- och demonstrationsprogrammet. De aktuella testerna sker i samband med bygget av vindkraftsparken Tjärnäs i Hedemora kommun på gränsen till Hofors kommun.

See KPIs and other articles about:
Läs mer om: Vindkraft vindkraftspark
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.244