Billig el och underhåll får kärnkraften att stanna av
Forsmark 2 är just nu avställd för årligt underhåll och producerar ingen el alls. De två andra reaktorerna, 1 och 3, producerar i nuläget ungefär hälften så mycket el som de skulle kunna göra.
– Anledningen är de extremt låga elpriserna som varit under de senaste veckorna, säger Markus Fischer, pressekreterare på Vattenfall i en artikel till Upsala Nya Tidning.
Enligt artikeln är anledning till de gynnsamma priserna en ovanlig "höstflod" samt att rikligt med nederbörd under sommaren har gjort att vattenkraftsproducenterna måste producera i det närmsta för fullt för att dammarna helt enkelt inte ska svämma över. Samtidigt blåser det mycket vilket gör att vindkraften också genererar mycket el.
I fjol var elpriset i september nästan tio gånger så högt som i år, vilket resulterat i att årets september nådde den lägsta nivån sedan 2020. Även under inledningen av oktober har elpriserna varit mycket lägre än vad konsumenterna kanske vant sig vid de senaste åren.
Totalt sett har Sverige överskott på el och exporterar en stor del av den samlade produktionen.
Eftersom elen är så billig och har varit det under en längre period har Forsmarks ägare, däribland Vattenfall, begärt en neddragning av effekten.
– När elpriserna är så pass låga under längre tid går produktionen av kärnkraft med förlust, producenten måste betala för varje producerad MWh, säger Markus Fischer.
Hur länge de låga elpriserna kommer att hålla i sig är svårt att svara på eftersom elproduktionen till stor del är väderberoende. Det är därmed också oklart när Forsmark kommer att gå upp i full produktion igen.