Ny slumpgenerator kan ge bättre cybersäkerhet
Cybersäkerheten blir allt mer viktigare i samband med industrins digitalisering. Men samtidigt pågår det en kapplöpning mellan hackare och de som försöker skydda viktig infrastruktur och information. Ett vanligt sätt att skydda viktig information är att kryptera informationen.
För att kunna kryptera information används en slumpgenerator som antingen kan vara ett dataprogram eller själva hårdvaran. Slumpgeneratorn tar fram nycklar för att både kryptera och låsa upp informationen hos mottagaren.
Men olika typer av slumpgeneratorer ger olika nivåer av slumpmässighet och därmed säkerhet. Hårdvara är ett betydligt säkrare alternativ, då slumpmässigheten styrs av fysikaliska processer. Den hårdvarumetod som ger bäst slumpmässighet är baserad på kvantfenomen, något som forskarna kallar Quantum Random Number Generator, QRNG.
– Inom kryptografi är det inte bara viktigt att siffrorna är slumpmässiga utan också att du är den enda som vet om dem. Med QRNG:s kan vi vara säkra på att en tillräckligt stor del äv de skapa bitsen är privata och därmed helt säkert. Och om kvantfysikens lagar stämmer ska det vara omöjligt att tjuvläsa utan att mottagaren får reda på det, säger Guilherme B Xavier, forskare vid Institutionen för systemteknik vid Linköpings universitet, i pressmeddelandet.
Nu har Guilherme B Xavier och hans forskargrupp tillsammans med forskare vid Institutionen för fysik, kemi och biolog utvecklat en ny typ av QRNG som bland annat används för kryptering, men också för vadslagning och datorsimulering. Det som är nytt i den nya QRNG är användningen av lysdioder som är tillverkade i det kristalliknande materialet perovskit.
Feng Gao är professor vid IFM och har forskat på perovskiter i över ett decennium. Han menar att den senaste tidens utveckling av perovskitlysdioder gör att de har möjligheten att revolutionera bland annat optiska instrument.
– Det går att använda till exempel traditionell laser för QRNG, men det är dyrt. Ska tekniken till slut finnas i konsumentelektronik är det viktigt att kostnaden hålls nere och att produktionen är så miljövänlig som möjligt. Dessutom kräver perovskitlysdioder inte så mycket energi att driva, säger Feng Gao.
Nu blir nästa steg att utveckla materialet ytterligare för att göra prevoskiten blyfri och öka livslängden som i dagsläget ligger på 22 dagar.