Vindkraften byggs ut – men utbildningsplatserna står tomma
Myndigheten för yrkeshögskolan publicerade nyligen områdesanalysen Energi – produktion och distribution av elkraft, värme och kyla. Analysen beskriver kompetensbehovet på tre till fem års sikt. Bedömningen när det gäller vindkraftstekniker är att det inte finns tillräckligt många utbildningsplatser, men det är även för få som utnyttjar de befintliga utbildningarna.
Samtidigt är Sverige inne i en intensiv utvecklingsfas där elnätet är i behov av omfattande utbyggnad och förnyelse över hela landet för att möjliggöra energiomställningen. Elnätet byggs bland annat ut för att det ska kunna gå att ansluta mer vindkraft.
– Sverige har ett stort kompetensunderskott när det kommer till vindkraftsteknik, men lösningen är inte bara fler utbildningsplatser. Branschen och yrkeshögskolorna måste tillsammans se till att fylla de utbildningar som finns och låta de studerande gå klart utbildningen innan de börjar jobba, säger Myndigheten för yrkeshögskolans analytiker Karin Åkerman, i pressmeddelandet.
Av branschen så definieras vindkrafttekniker som en person som arbetar med drift och underhåll kopplat till torn, turbin och blad i vindkraftverk. Myndigheten har haft en dialog med vissa aktörer och har via en undersökning kommit fram till att det behövs cirka 165 nya vindkrafttekniker per år under den kommande treårsperioden.
Det finns därför goda chanser för jobb för den som genomfört en YH-utbildning inom energiteknik. Samtidigt är många av platserna på yrkeshögskolan outnyttjade. På utbildningen drifttekniker är varannan plats outnyttjad och på vindkraftsteknikerutbildningarna är det 64 procent outnyttjat.
– Det handlar om korta utbildningar som leder till jobb, men ändå är det svårt att rekrytera studerande. En förklaring är att många inte ens känner till att de här jobben finns, men det kan också vara så att de som uppfyller behörighetskraven redan har jobb som de är nöjda med, säger analytikern Karin Åkerman.