Vad för cyberutmaningar kommer vi möta 2023?
Check Point Softwares cyberspåningar för 2023:
Ingen minskning av ransomware.
Ransomware var det största hotet mot organisationer under det första halvåret av 2022. Check Point Software förutspår att ransomware kommer fortsätta vara ett stort hot.
Statligt mobiliserad hacktivism.
På senare tid har hacktivism utveklats från att tillhöra grupper med en flytande agenda till grupper med statliga kopplingar som är mer organiserade, strukturerade och sofistikerade. Denna typ av grupper har nyligen utsatt måltavlor i USA, Tyskland, Italien, Norge, Finland, Polen och Japan för attacker och bedömningen är att denna typ av ideologiska attacker kommer att fortsätta att växa under 2023.
Nya nationella arbetsgrupper för cyberbrottslighet.
Fler regeringar kommer att följa Singapores fotspår och inrätta arbetsgrupper mellan myndigheter för att motverka ransomware och cyberbrottslighet för att förena företag, statliga myndigheter och polis för att motverka de växande cyberhoten. Sverige har redan börjat på den banan då vi idag har fått vår första nationella säkerhetsrådgivare.
– 2023 kommer att präglas av den cyberutveckling vi har sett under 2022 i samband med kriget i Ukraina. Vi har sett en stor förflyttning av hacktivismen från cyberkriminella kollektiv till grupper med stark anknytning till olika stater. Jag tror att detta kommer fortsätta att växa och bli en vital del av många nationers militära beredskap i framtiden. Jag tror även att ny teknik som deepfake kan bli vanligare i samband med att cyberkriminella grupper utnyttjar videor och röstmeddelanden för framgångsrika cyberattacker – både mot privatpersoner men även mot företag och organisationer, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert hos Check Point Software.