23948sdkhjf

Amerikansk jätte vill bygga ny kärnkraft

Nya reaktorer kan eventuellt stå klara i Sverige redan 2030, det hävdar kärnteknikoncernen Ge Hitachi i en intervju med Di.

Vi är mycket positiva till och intresserade av att bidra till ny kärnkraft i Sverige. Vi har tekniken och kapaciteten att bland annat kunna leverera en helt ny generation småskaliga reaktorer som kan byggas mycket snabbare och till lägre kostnad än traditionella stora reaktorer, säger Fredrik Vitabäck, Europachef för marknadsutveckling på GE Hitachi Nuclear Energy, GEH.

Bolaget är en av världens största aktörer inom kärnkraftsteknik och svenska kärnkraft har sen länge köpt bland annat kärnbränsle och olika tjänster från USA-baserade jätten. 

Att den svenska regeringen har signalerat en ny energipolitik med sikte på att det ska byggas nya kärnkraftsreaktorer i Sverige för första gången sedan 1970 och 1980-talen är alltså något som både uppmärksammats och välkomnas av GEH.

Konkret är det vår nya småskaliga reaktorgeneration som går att förverkliga snabbast. Den kan byggas på bara 24-36 månader", säger Fredrik Vitabäck. Och företagets småskaliga reaktormodell, som döpts till BWRX-300, är samtidigt en av de hetaste kandidaterna för de bolag som just nu vill bygga ny kärnkraft i Sverige.

Bland annat Göteborgsbaserade Kärnfull Next som vill bygga ett antal nya reaktorer i Sverige vill använda sig av BWRX-300 modellen. Tidigare i år undertecknade Kärnfull Next och GEH ett samförståndsavtal.   

Vi ser mycket positivt på avtalet med Kärnfull Next, som innebär att de utvecklar projekt med vår nya SMR-modell. Vi bedömer att de är mycket seriösa och att intresset från potentiella kunder i Sverige är stort, säger Fredrik Vitabäck.

Vattensfall vd Anna Borg har även berkräftat till Di att GEH:s SMR- modell är en av de reaktortyper som är intressanta inom ramen för den statliga kraftjättens förstudie om ny kärnkraft. Ambitionen är att bygga minst två nya kärnkraftsreaktorer i Ringhals och att det i första hand handlar om små modulära reaktorer.

Vi ser att intresset är mycket stort både i Sverige och i många andra länder. Ett viktigt skäl är att vår SMR-modell innebär att kärnkraften, som länge har haft svårt att konkurrera med bland annat allt billigare förnybar el från sol och vind, i ett slag blir mycket mer ekonomiskt konkurrenskraftig samtidigt som den som icke-väderberoende kan öka försörjningstryggheten, säger Fredrik Vitabäck, och tillägger:

Jag vill samtidigt understryka att GE är stort även på förnybar energi och vi bedömer att all ny fossilfri energi behövs. 

Kärnfull Next har uppgett att det bedömer att en ny reaktor kan stå klar i Sverige redan före 2030. Dock har inga beställningar ännu offentliggjorts.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063