23948sdkhjf

Satsning på vatten och avlopp som är kraftigt eftersatta

FVB har mycket kunskap inom vattenrening och vattenförsörjning, men har hittills haft fokus på anläggningar och pumpar. Nu utökas verksamheten till att även omfatta ledningsnätet.

Den som ska leda utvecklingsarbetet är Gustav Myhrman. Han kommer att arbeta med projekt- och uppdragsledning inom vatten och avlopp samt dagvattenhantering. I en kommentar säger han:

– Nu breddar vi oss till att även arbeta med vatten- och avloppssystem. Vi har stor och lång erfarenhet av ledningsfrågor vad gäller fjärrvärme, fjärrkyla och gas, säger Gustav Myhrman och fortsätter:

– Att arbeta med VA-ledningar blir därför ett naturligt steg för oss och vi kan hjälpa kommuner som behöver upprusta sina befintliga VA-ledningar eller bygga nya ledningssystem.

Trots att FVB framförallt är kända för att jobba med fjärrvärme och fjärrkyla, så har bolaget under många år även hjälpt kunder inom vatten och avlopp. Arbetena handlar främst om utredningar, projektering av VA-verk och energieffektivisering liksom styrning och övervakning av anläggningar.

I många svenska kommuner sker just nu nu en utbyggnad av exploateringsområden och därför finns det stor potential för VA för ledningsnätet.

Det finns även ett stort behov av att rusta upp och bygga ut det befintliga vatten- och avloppssystemet. Stora delar av VA-nätet är byggt på 1960- och 1970-talet och till det behov som fanns då. Idag är städerna mer tätbebyggda. På grund av klimatförändringarna kommer 25 procent större regnmängder än när systemen byggdes. Idag är det också hårdare miljökrav kring hur dagenvatten ska hanteras.

– Det finns ett väldigt stort behov av att ersätta gamla ledningar i marken. Det är verkligen ett eftersatt område. Eftersom ledningarna ligger i marken så ser vi inte hur illa det är, men om de varit synliga hade vi aldrig accepterat det dåliga skick som många ledningar är idag, förklarar Gustav i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Ledningarna är inte täta, det både läcker in och ut vilket kan orsaka problem. Detta eftersom regnvatten tränger in i rören och sedan vidare till reningsverken, som inte har kapacitet att ta emot så mycket vatten. Vattnet kan därför inte alltid renas ordentligt, säger Gustav.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.878