23948sdkhjf

Cybersäkerhetsutbildningar riktade mot industrin

Cybersäkerhet är en av näringslivets stora utmaningar och hotbilden accelererar på grund av den allt snabbare digitaliseringen. Nu startar Mälardalens högskola utbildningar inom cybersäkerhet, i nära samarbete med industrin.

Frågan om utbildning inom cybersäkerhet aktualiserade när en IT-attack mot mjukvaruföretaget Kaseya slog ut kassasystemet för Coop. Som svar på detta startar Mälardalens högskola två nya onlinekurser inom cybersäkerhet för företag som vill utveckla sin kompetens inom området.

- De flesta företag är medvetna om hoten och inser behovet av att investera i motåtgärder, men utvecklingen hämmas av bristande kompetens, säger Hans Hansson, professor i realtidssystemt vid Mälardalens högskola. 

Cyberattacken mot Kaseya var en så kallad Ransomware-attack, där de cyberkriminella krävde en lösensumma för att häva det skadliga viruset som tog kontroll över IT-systemet.

Attacken mot Kaseya kom att drabba företag världen över. I Sverige tvingades Coop tillfälligt att stänga nästan alla butiker i Sverige, vilket uppges ha inneburit förluster på hundratals miljoner kronor i uteblivna intäkter.

– Attacker likt den som drabbade Coop blir allt vanligare. I takt med att tekniken hela tiden utvecklas uppkommer nya typer av säkerhetsproblem som förändrar kompetensbehoven inom området. Denna sårbarhet är ett hot mot framsteg inom näringsliv och offentlig sektor och kan innebära stora kostnader för de företag och organisationer som drabbas, berättar Hans.

I nära samverkan med industrin utvecklar Mälardalens högskola nu kurser inom området av cybersäkerhet.

Mälardalens högskolas kurser har ett särskilt fokus mot digitala säkerhetsfrågor inom industrin. För att möjliggöra för yrkesverksamma att kompetensutveckla sig parallellt med sitt arbete ges kurserna Grundläggande industriell cybersäkerhet och Metoder och verktyg för industriell cybersäkerhet på kvartsfart och distans.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.346