Nu flyttar de hem driften
Svenska IT-avdelningar flyttar hem driften i spåren av pandemin. Det visar en rapport som faktaleverantören Radar tagit fram på uppdrag av IT-tjänstföretaget Advania.
Regional närvaro trumfar offshore när svenska IT-direktörer ser över sina leverantörskedjor i ljuset av covid-19. Det är inte en ny företeelse visar rapporten - dock en snabbt accelererande trend.
Rapporten presenterar en rad tonsättande trender inom IT som accelererat under pandemin. En av dem är att svenska IT-direktörer och IT-chefer nu omprövar sina globala värdekedjor för att istället röra sig tillbaka till regionala leverantörer. Den stora ökningen hemvändare tros bland annat bero på aspekter som en stigande efterfrågan på trygghet, flexibilitet, säkerhet - och ett ökande behov av en plan b. Överlag kortare, mer agila och lokala värdekedjor med lägre exponering mot internationella risker.
En av rapportens slutsatser är att de leverantörer i IT-branschen som överlever pandemin kommer att gynnas. Samtidigt tror Radar att många aktörer i leverantörsledet kommer att ändra sin go-to-market-strategi och hitta nya, innovativa tjänster baserade på kundernas beteende under tiden pandemin fortskrider - men även under den stundande post-pandemiska perioden.
- En global leveransstruktur visade sig vara sårbar för många svenska verksamheter under covid-19. Att fler väljer att flytta hem sin drift och support är en trend både vi och Radar sett länge. Agil IT kräver en närhet som blir svårmanövrerad när logistiken blir en stoppkloss för ett optimalt arbetsflöde. Det är inte bara bökigt att ha sin IT-leverans utspridd över världen, det visade sig dessutom innebära sårbarheter för både säkerhet och leveranskraft. Många vill rusta sig för kommande kriser, och ser regionala leverantörer som en väg dit, säger Fredrik Örnhall, Sales manager inom affärsområdet Managed services provider på Advania Sverige.
Rapporten IT Supply Chain Resilience - keeping the lights on in the age of the pandemic baseras på research och kundinsikter från Radars övervakning av den nordiska marknaden.