Varning för halka - kolla hos Trafikverket
Vi är många som blir överraskade av den plötsliga halkan. Det kanske mest förrädiska väglaget som kommer blixtsnabbt är svarta halkan. Trafikverket ansvarar för underhållet av de statliga vägarna. Trafikverket har också verktygen som minimerar överraskningarna.
– Nu skiftar väglaget snabbt. Vi halkbekämpar så snart behovet finns enligt våra krav på väglaget. Men för att minimera risken för olycka är det viktigt att som bilist anpassa körningen, till exempel hastigheten, efter väglaget och andra förutsättningar som gäller här och nu, förklarar Marcus Danielsson, enhetschef Underhåll på Trafikverket.
Det kanske mest förrädiska vinterväglaget är den så kallade svarta halkan. Den syns inte, och den kommer blixtsnabbt när fukt på vägbanan fryser till is. Broar, skuggiga skogspartier och vägar längs öppet vatten är särskilt utsatta ställen. Den svarta halkan uppstår ofta när det klarnar upp efter regn eller dimma och när temperaturen ligger strax över noll. Då kan det frysa på vägbanan fastän det fortfarande är plusgrader i luften och på bilens termometer.
- Minska farten, ratta varligt och gasa och bromsa mjukt, uppmanar Marcus Danielsson.
Du kan lätt skapa dig en bild av hur väglaget är i realtid via Trafikverkets webbplats. På en karta markeras vägarna med vilket väglag som råder enligt kategorierna: inga problem, risk för besvärligt väglag, besvärligt väglag samt snö- och isvägbana. På kartan kan du se bilder på väglaget just nu via vägväderkameror.
Goda råd till vintertrafikanten
Hur ser det ut på vägarna? Uppdatera dig via webben, radio och tv.
Anpassa hastigheten efter väglaget.
Håll extra avstånd till fordonet framför.
Visa hänsyn och ta det lugnt.
Ta det lugnt i omkörningsfilen på mitträckesvägarna. Där får saltet sämre verkan eftersom det inte bearbetas tillräckligt av fordon.
Hur gör Trafikverket för att ha koll?
När vintern närmar sig har Trafikverket hjälp av cirka 800 vägväderstationer, som är placerade över hela landet. Stationerna visar yttemperatur, daggpunktstemperatur, lufttemperatur, nederbörd, vindriktning och vindhastighet i realtid. På så gott som alla stationer finns det också väglagskameror som tar bilder var 10:e minut, även nattetid. Tillsammans med prognoser via vädertjänster finns det goda möjligheter att förutsäga vinterväglag och risken för halka, dygnet runt.
Trafikverket ansvarar för underhållet av de statliga vägarna. Övriga vägar sköts av kommunala eller enskilda väghållare.