39 procent har utsatts för intrång på videomöten
Den rapport som cybersäkerhetsföretaget Acronis gjort - Acronis cyber readiness report 2020 - visar att de vanligaste attackerna som skett mot distansarbetare under coronapandemin hittills är nätfiske, DDoS-attacker och angrepp mot videokonferenstjänster.
3 400 globala företag och distansarbetare har deltagit och svaren visar att 92 procent av företagen har skaffat ny teknik för att klara av distansarbete under covid-19-pandemin som består av bland annat verktyg för samarbete, integritet och cybersäkerhet för endpoints.
Rapporten visar de vanligaste teknikerna som hackare använder för attacker mot distansarbetare.
39 procent av företagen som deltagit i studien har råkat ut för angrepp mot videokonferenstjänster under de senaste tre månaderna vid användning av appar såsom Zoom, Cisco Webex och Microsoft Teams.
Nätfiske har nått historiskt höga nivåer vilket skulle kunna förklaras av att endast 2 procent av företagen som deltagit i studien prioriterar URL-filtrering när de utvärderar lösningar för
cybersäkerhet, vilket kan göra distansarbetare sårbara för nätfiske.
Acronis cyberskyddscenter CPOC upptäckte att 35 procent av attacker med skadlig programvara inte fångades upp av organisationernas försvar.
– Resultaten från rapporten visar varför organisationer behöver lösningar för cyberskydd som minskar komplexiteten, förbättrar säkerheten och samtidigt är kostnadseffektiva. Traditionella separata lösningar för antivirus och backup kan inte längre skydda mot sofistikerade moderna cyberhot, säger Serguei Beloussov, Acronis vd och grundare.
Som svar på undersökningen har Acronis tagit fram ett nytt verktyg - Acronis cyber protect 15. Verktyget ska integrera funktioner för dataskydd och cybersäkerhet.