23948sdkhjf

Rekordtidig uppstart av Moskogen efter lyckad revision

Kraftvärmeverket Moskogen dras igång extra tidigt i år. Nu är det nämligen fjärrvärmecentralen Drakens tur att uppgraderas.

Varje sommar tas kraftvärmeverket i Moskogen ur drift för revision och fjärrvärmecentralen Draken tar tillfälligt över produktionen.

Moskogen genomgår då underhållsarbete och en grundlig kontroll för att säkerställa att allting fungerar som det ska och minimera risken för avbrott i produktionen av klimatpositiv el och värme till Kalmarborna.

Vi har talat med Magnus Holm som är underhållschef på Kalmar energi.

Vad skulle du säga var skillnaden på årets revisionsstopp mot tidigare års stopp?

- Egentligen är det väl det som alla andra talar om i dessa tider. Själva hanteringen för att göra det säkert med tanke på covid-19. Det var en stor skillnad. Plus att vi startade upp så snart vi hade möjlighet bemanningsmässigt efter semestrar och revision. 

Men det tog inte längre tid att utföra underhållsstoppet trots alla försiktighetsåtgärder.

- Det vill jag inte påstå. Jag vill nog till och med säga att det fungerade riktigt bra. Vi var väldigt restriktiva med var entreprenörerna fick vara. Tidigare har vi inte haft några begränsningar. Det här var nog bra. Vi hade till och med ett eget kontor ute på plan där de hade sina arbetsbodar och vi hade ett speciellt kontor där vi hanterade alla heta arbeten, säkerhetsbedömningar och sådant. Det är nästan så att vi tycker att det var ett lyft från tidigare år. Det är inte omöjligt att vi lever vidare så framöver.

Uppstarten av Moskogen sker något tidigare i år. Anledningen är att en stor uppgradering av anläggningen på Draken kommer att göras under hösten.

– Den 32 meter höga värmepannan där skogsavfall bränns för att värma upp vatten och ånga är redan igång. Vi har gjort en rekordtidig uppstart efter semesterperioden och stängt ner Draken efter sommarkörningen. Huvudorsaken till att vi, trots det varma vädret, kör igång Moskogen är att en stor uppgradering av pulverpannan 4 på Draken kommer att göras under hösten, detta innebär att pulverpannorna tas ur drift och blir tillgängliga lagom till vinterdriften, säger Magnus Holm.

Hur mycket brukar Moskogen och Draken vara igång samtidigt?

- Det beror på hur kallt det är. Vi har basproduktionen ute på Moskogen. När vi kommer under noll grader och ser att det håller i sig - då startar vi Draken. 

Har ni någon plan framåt på att fasa ut Draken?

- Inte i dagsläget. Vi eldar med biobränsle även där.

Anläggningen i Moskogen omvandlar restprodukter från den lokala skogs- och träindustrin till lokalproducerad el och värme. Förutom att producera klimatpositiv värme till Kalmars fjärrvärmesystem produceras samtidigt 30 procent av Kalmars elbehov. Som fjärrvärmekund får man därmed en värmelösning som inte förbrukar el utan istället bidrar till att det blir mer el.

– Nu ser vi fram emot ytterligare ett år med avbrottsfri värme- och elproduktion, avslutar Magnus Holm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.101