Bakterier minskar tungmetaller i lakvatten
Det går att minska halten tungmetaller i lakvatten med hjälp av sulfatreducerade bakterier. Det visar det projekt som under drygt ett år pågått på Hässleholms Kretsloppscenter i Vankiva.
Sofie Vessling, miljösamordnare på Hässleholm miljö som varit projektledare är glad över resultatet.
- Det här har varit ett av de roligaste projekt jag drivit. Det är fantastiskt att en biologisk reningsmetod med naturligt förekommande bakterier fungerar så bra att vi på sikt kan minska vår användning av kemikalier och skapa bättre hushållning av våra resurser, utan att tumma på reningseffekten.
Lakvattnet på Hässleholms Kretsloppscenter innehåller relativt låga halter metaller men behöver minska ytterligare för att kunna släppas ut till den närliggande bäcken. Vanligtvis renas lakvatten från metaller genom kemisk fällning, vilket innebär att kemikalier tillsätts vattnet och binder till metallerna.
Resultatet visar att metallföroreningarna minskar mellan 30-75 procent med undantag för arsenik, krom och mangan som hade väldigt varierade resultat. Det sammantagna resultatet är mycket positivt och visar att det är en väl fungerande metod.
Nu ser Hässleholm miljö fram emot att på sikt kunna rena lakvatten biologiskt med hjälp av bakterier istället.
Pilotprojektet drogs igång 2018 av Hässleholm miljö tillsammans med Sweco. Det har finansierats av branschorganisationen Avfall Sverige och Lunds tekniska högskola har varit med och drivit projektet genom examensarbetare. Anoxkaldnes har bidragit med bärare - material som bakterierna ska trivas med och det holländska bolaget Paques har bidragit med bakteriekulturen.