23948sdkhjf

Säkerhet en huvudsak med IoT

Vad är en Internet of Things-hjälm för bygg- och underhållbranschen? Det har Johan Jeppsson som är affärsutvecklare på Orange business services Norden förklarat för U&D.

Företaget samarbetar med det svenska skyddsutrustningsföretaget Guardio inom lösningar för ökad säkerhet inom industri och byggsektorn. 

Guardio har de nyligen lanserat en hjälm med hörselskydd utrustade med Bluetooth low energy, ett strömsnålt komplement till Bluetooth. Det kan användas för kommunikation mellan hörselskydd, men även för att styra lurarna via Guardios egenutvecklade app – vilket möjliggör intressanta tillämpningar för IoT på byggarbetsplatserna. För utvecklandet av detta har man anlitat Orange business services.

- Vi kan utrusta hjälmarna med sensorer som ett tillbehör. Dessa ger oss information om var medarbetare befinner sig och när. På så vis kan vi göra relevanta analyser som syftar till att höja säkerheten. Både förebyggande och när en olycka väl har skett.

Han ger några konkreta exempel.

- Med vår positioneringslösning  Smart tracking  är det till exempel möjligt att spåra medarbetare via Guardios hörselskydd Auriscom med hjälp av den inbyggda tekniken. Man har även möjlighet att uppmärksamma användaren om saker som sker i närmiljön via ljudinformation i själva hörselskyddet då det även är ett headset för kommunikation. 

Hjälmarna är utrustade med så kallad Mips-teknik, samma teknik som många skid- och cykelhjälmar är utrustade med. Det gör att insatsen i hjälmen fångar upp rotationsrörelser och skyddar hjärnan från dem. 

- Traditionella hjälmar är designade för att skydda mot linjära krafter, till exempel ett slag rakt uppifrån. Men i de flesta olyckssituationer kommer kraften inte uppifrån, man faller ofta snett. Med IoT-tekniken kan vi ytterligare förbättra möjligheterna för att undvika olyckor eller detektera när något har inträffat.

Det kan handla om att ge en varningssignal, en röst eller annan ljudsignal, till den som bär kåporna om ett av arbetsplatsens fordon kommer för nära och personen behöver flytta på sig. På samma sätt kan föraren av fordonet få information om var kollegorna finns, även där det är dold sikt. 

- Vi kan också tänka oss att vidareutveckla lösningen för att detektera slag eller fall och kan snabba på att starta räddningsinsatser när något väl har hänt.

IoT-tekniken ger ökade analysmöjligheter. 

- Det kan handla om att analysera logistik och flöden. Kanske måste underhållsarbetarna gå onödigt långa sträckor för att hämta material?

Genom att kunna ha översikt på medarbetarnas arbetsflöde kan man upptäcka moment i arbetskedjan som kräver effektiviseringar. 

- Samma lösning ger oss möjligheten att direkt spåra och lokalisera verktyg och material - det vill säga minska tid som används för att finna material och verktyg. Det är kanske en överraskning men en hel del tid används i våra företag för just manuella moment som dessa.

- Det som är så spännande är att vår Smart tracking-lösning effektiviserar verksamheten samtidigt som vi ger verktyg för en säkrare arbetsmiljö. Det är alltså en och samma investering som det dessutom går att bygga vidare på.

Johan Jeppsson menar att det inte minst i den situation vi befinner oss i nu med Covid 19 finns ett intresse av att veta vilka som har varit på arbetsplatsen. 

- Det dokumenteras ju redan idag på arbetsplatser men om vi tänker oss att vi kommer behöva göra mer detaljerad smittspårning framöver så kan en mer detaljerad information vara kritisk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125