LKAB satsar på underhåll och bergförstärkning
Besiktningen av gruvan i Kiruna fortsätter och den seismiska aktiviteten - skalven i berggrunden - fortsätter att avta efter det större skalv som inträffade natten till den 18 maj.
Hur stor del av gruvan är kvar att besikta?
- Vi har besiktat 65-70 procent men vi har inte kommit in i den del där den seismiska händelsen ägde rum. Där är det fortfarande förhöjd seismisk aktivitet, högre än normalt. Då bedömer bergmekanikerna att vi inte ska gå in där och då gör vi inte det utan väntar tills berget är säkrare och lugnare, säger pressansvarig på LKAB Fredrik Björkenwall till U&D.
Vilken typ av skador är det ni har sett?
- På vissa ställen är det betongen som släppt, på andra ställen är det stora stycken som har släppt. Det måste forslas bort och bergförstärkas på nytt med bergbultar, betong och stålnät.
Han säger att det är stora skador.
- Det var en så exceptionell händelse. Vi har inte haft någon liknande någonsin vare sig här eller i Malmberget.
Har ni behövt införa ytterligare säkerhetsåtgärder efter den här händelsen?
- Inte mer än det vanliga. Vi satsar väldigt mycket på bergförstärkning, där ligger vi i framkant. Vi försöker bergförstärka väldigt rigoröst. Vi har märkt när vi har besiktat att stora delar av gruvan är intakt och att bergförstärkningen har stått pall mot den seismiska händelsen. Vi arbetar kontinuerligt med säkerhetsförbättringar.
Bergförstärkningen har ökats på med åren. Det har gett mindre bergutfall.
- Vi kan se att det har blivit mindre bergutfall de senaste tio åren om man tittar på enskilda seismiska händelser i och med att vi har börjat bergförstärka ännu mer rigoröst. Det är mer systematik i det. Vi lägger mer sprutbetong, vi lägger fler bultar och vi bergförstärker på ställen där vi tidigare inte bergförstärkte på.
Det har även skett en större händelse i LKABs gruva i Malmberget den senaste veckan. Där behövde inte gruvan utrymmas och besiktning kunde ske där inga skador upptäcktes utan bergförstärkningen klarade av händelsen. Men skalvet kändes rejält i gruvan och i samhället.
Upplever ni att den seismiska aktiviteten ökat den senaste tiden?
- Det beror på hur man ser på det. I Malmberget har den varit något förhöjd de senaste åren. Men det är inte några extrema förändringar eller variationer.
I Kiruna visar statistiken inte på någon förhöjning. Det är också så att den seismiska aktiviteten varierar lite med årstiderna.
- Om man tittar på hur det sett ut under vårarna när snön börjar smälta och rinner ner i berggrunden då har vi en ökad sesimisk aktivitet. Nu har vi haft en väldigt sen vår med extrema mängder snö. Det kan mycket väl ha ett samband.
Ni har ett inplanerat underhållsstopp som börjar i helgen. Kommer det att kunna genomföras som planerat?
- Ja, det kan det göra. Underhållsstoppet är planerat sedan lång tid tillbaka. Turligt nog inträffar stoppet strax efter den seismiska händelsen för då producerar vi ändå ingenting så då får vi lite marginaler där. Vi har lyckats hålla uppe lagernivåerna ovan jord med malm på en väldigt god nivå. Men kan vi inte producera för fullt kommer lagren att börja sina. Nu får vi lite andrum ett par veckor.
Hur mycket producerar ni just nu?
- 50 000 ton tog vi upp igår. Den normala kapaciteten är 85 000 ton.
Det är den centrala delen av gruvan som inte kunnat besiktas ännu.
- Vi vet inte hur stor skadorna är där eller hur stora reparationer det blir. Det är det som är den stora nöten att knäcka nu - reparationsarbetet och besiktningsarbetet som står för dörren.
Nu väntar man på att berget ska lugna ner sig och att bergmekanikerna ska bedöma att det är säkert att gå in.
- Vi vet inte exakt när det sker. Sådana här händelser kan leda till att det är en ökad seismisk aktivitet i berget ett bra tag. Ibland har det varit en vecka, två veckor, mer än så också.
Det är nu inte första gången LKAB fått anpassa sig.
- Vi har funnits i 130 år i år. Det har varit många utmaningar under den tiden med världskrig, Kreugerkraschen, finanskriskraschen 2008 och nu senast coronan. Vi har klarat utmaningar förr och vi måste klara detta också, avslutar Fredrik Björkenwall.