Glasklart - bättre att underhålla än att byta ut
Varje år vid den här tiden firas Fönsterrenoveringens dag. Arrangörernas syfte är att lyfta de miljömässiga, ekonomiska och estetiska fördelarna med att vårda sina fönster i stället för att byta ut dem.
– Att renovera sina fönster behöver inte alls vara svårt, och att man befinner sig utomhus är en stor fördel just nu i och med smittorisken, säger en av arrangörerna på Kalmar läns museum, bebyggelseantikvarie Liselotte Jumme.
Ett vanligt argument för att byta fönster på ett hus är att man sparar energi, ett annat är de underhållsfria materialen. Men underhållsfria material är per definition svåra att underhålla, istället kastar man dem.
Gamla träfönster kan däremot renoveras, varsamt och billigt, för att bli mer energieffektiva. På så sätt håller de i flera hundra år. Det sparar resurser och är ett enkelt sätt att vara klimatsmart, tycker Carina Carlsson. Hon är bebyggelseantikvarie på Kulturutveckling, Västra Götalandsregionen som också är arrangörer:
– Det kan verka klimatsmart att byta fönster, men hur resurssnålt är det egentligen att slänga fönster som fortfarande går att underhålla och använda?
Äldre träfönster har dessutom en hantverks- och materialkvalitet som bidrar till att de med rätt underhåll kan hålla väldigt länge – i hundratals år. Att spara originalfönstren är därför ett sätt att investera i sitt hus:
– Välbevarade originalfönster är eftertraktade detaljer på bostadsmarknaden och höjer faktiskt värdet på ditt hus, berättar arrangören Stephan Fickler, verksamhetsledare på Svenska byggnadsvårdsföreningen.