23948sdkhjf

Det går bra för LKAB - Dubblar utdelning till staten

LKAB har redovisat sitt årsbokslut och kvartalsrapport. Det går bra och bolaget dubblar utdelningen till staten. 

Omsättningen för helåret 2019 ökade till 31 260 (25 892) miljoner kronor och rörelseresultatet stärktes till 11 788 (6 869) miljoner kronor, vilket motsvarar en ökning om 72 procent. Resultatförbättringen beror i huvudsak på högre järnmalmspriser och en starkare dollarkurs. Lägre försäljning har bidragit negativt.

Produktionen har under året varit relativt stabil, i synnerhet under tredje och fjärde kvartalet. I början på året påverkades produktionen dock negativt av mindre driftstörningar i pelletsverken i Kiruna samt omfattande underhållsarbeten i pelletsverket i Svappavaara. Trots detta tangerar LKAB produktionsrekordet från 2017 om 27,2 miljoner ton på årsbasis.

Det operativa kassaflödet för helåret ökade till 6 981 (3 386) miljoner kronor. Förbättringen beror främst på det starkare resultatet och lägre investeringsutbetalningar. Högre utbetalningar för samhällsomvandling påverkade negativt.

Årets resultat uppgick till 10 173 (5 274) miljoner kronor och styrelsen föreslår till årsstämman att ordinarie utdelning till staten ska uppgå till 6 104 (3 164) miljoner kronor.

– Det gläder mig att vi levererar ett starkt resultat trots en osäker marknad och stora investeringar inom såväl de pågående samhällsomvandlingarna som i våra framtidsprojekt. Vi kan inte påverka marknadsvillkoren, men vi kan säkra vår egen konkurrenskraft. Det gör vi genom att optimera produktionen i befintliga strukturer samtidigt som vi utvecklar framtidens hållbara och effektiva järnmalmsproduktion, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB.

För det fjärde kvartalet ökade omsättningen till 6 947 (6 911) miljoner kronor och rörelseresultatet ökade till 2 047 (1 900) miljoner kronor. Resultatförbättringen är främst ett resultat av en starkare dollarkurs och lägre kostnader för avsättningar för samhällsomvandling. Lägre priser för högförädlade järnmalmsprodukter och lägre leveransvolymer under kvartalet påverkade negativt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094