Tjugo får gå från Skanska
Ingen mer snöröjning, väganläggning och underhåll. Enligt Skanska har lönsamheten varit dålig i flera år och konkurrensen hård om de jobb som finns. Nu lägger de ner delar av sin väg- och anläggningsverksamhet.
– Vi har vidtagit åtgärder och kan inte göra mer. Det är ett tråkigt alternativ att lägga ner, men det är vad som återstår, säger Jacob Birkeland, presschef på Skanska till Sekotidningen.
Läs också: Underhåll av luftare ger mer energieffektiv avloppsrening
Seko menar att Skanska har för stor andel tjänstemän i relation till yrkesarbetarna. Dessutom tar de in underentreprenörer som gör att jobb försvinner för de som är anställda i företaget.
– Varje vägarbetare ska dra in pengar till tre tjänstemän, då blir det för dyrt och går inte att tjäna pengar. Vi säljer jobben, ibland till mindre seriösa bolag. Det förekommer i hela landet, säger Ola Fält, fackligt förtroendevald på Skanska.
Däremot menar Seko att väg- och anläggningsbranschen hittills klarat sig ganska bra och inte drabbats av samma nedgång som banunderhållet.
– Antalet konkurser har visserligen ökat. Men arbetsmarknaden är så pass bra att de som slutat har hittat nya jobb direkt, säger Ingmar Fransson, ombudsman inom väg- och ban i södra Sverige till Sekotidningen.