23948sdkhjf

Hållbarhetsarbete leder till fler underhållsarbeten

Den lilla danska ön Samsö är självförsörjande på förnybar energi. Det är därför ön blivit känd som ett klimatföredöme världen över.

Tio år tog det för Samsö att ställa om helt till förnybar el från vind, sol och biomassa. Hållbarhetsarbetet har lett till nya arbetstillfällen med underhåll av vindkraftverk, solcellsparker och biogasanläggningen. Ön har runt 4000 invånare och arbetar för att bli en cirkulär bioekonomi – det vill säga att även ekonomin ska bli självförsörjande.

I sitt arbete med att ta fram en ny hållbarhetsplan har politiker från Ängelholm besökt ön. Hållbarhetsplanen ska vara ett stöd för kommunen att leva upp till de klimatmål som är satta av regeringen som i sin tur grundar sig i FN:s resolution Agenda 2030 för hållbar utveckling.

– Samsö kommun vet hur man engagerar sina medborgare och det tror jag är avgörande för ett framgångsrikt hållbarhetsarbete. Ett viktigt argument förutom klimatnyttan är att i allt man gör försöker ta hänsyn till hur det kan komma så många som möjligt till gagn, berättar Anne-Marie Lindén (MP) som är ordförande i beredning 2 som gör förarbetet för hållbarhetsplanen.

Samsö kommun har en policy att bevara byggnader istället för att bygga nytt vilket ger de lokala hantverkarna arbete.

Den breda gröna uppslutningen präglar också besöksnäringen som lockar turister, dels för de attraktiva naturområdena som finns men även dem som vill få grön inspiration.

– I Ängelholms kommun finns också attraktiva naturområden. Dessa kan vi säkert utveckla ytterligare på ett hållbart sätt tillsammans med våra medborgare och företagare för att vi alla ska vinna på det. Genom att engagera oss gemensamt i vår närmiljö tror jag vi kan skapa engagemang för hållbarhetsutveckling inom andra områden, säger Mikael von Krassow (S).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078