23948sdkhjf

Lyssnar efter läckorna

Att lyssna efter vattenläckor har visat sig vara långt mer effektivt än att åka runt och söka efter dem.

 – Det är ett tidskrävande arbete att åka runt och leta efter läckor. Vissa delar av staden är som ett spindelnät. Samtidigt blir det allt viktigare att hitta läckor då tillgången på vatten minskar som en följd av förändrade konsumtionsbehov och de senaste årens minskade nederbörd, säger Robin Lindberg, ansvarig projektledare för vattenmätarhantering på Söderhamn nära.

Söderhamn är en av de första kommunerna i landet att testa en ny ultraljudsteknik som gör det möjligt att upptäcka läckor i rören via akustiska vattenmätare.

 – Det handlar om en ny helt typ av intelligent mätare som lyssnar av och fångar upp ljudvågor i vattenflödet. När något inte låter som det ska så skickas en signal till vattenbolaget där vi kan se exakt var den eventuella läckan finns, säger Robin Lindberg.

Söderhamn är en ganska typisk svensk kommun med ett VA-nät som till största delen byggdes för mer än 50 år sedan. Vattenförlusterna har sjunkit på senare år som en följd av byte av ledningar med återkommande läckage, men cirka 20 procent av det producerade vattnet når aldrig konsumenternas kranar, enligt vattenbolagets egen statistik. Totalt rör det sig om närmare 400 000 kubikmeter som försvinner på vägen i läckande rör och ledningar.

 – Vi kan spara enorma mängder vatten genom att snabbare och effektivare hitta läckor innan de blir för stora. Den nya tekniken innebär också färre arbetstimmar på fältet för våra tekniker samtidigt som vi får bättre möjligheter att långsiktigt planera vårt underhåll. Sammantaget innebär det en stor besparing för kommunen. För abonnenten innebär det säkrare fakturering samtidigt som vi kan varna för läckor som kan orska stora skador på fastigheten.

Söderhamn är inte den enda kommun som börjat lyssna. Borlänge, Alingsås, Ronneby och Karlskrona är exempel på andra kommuner i Sverige som köpt in mätare och kommer att utvärdera det akustiska läckageövervakningssystemet från Kamstrup.

 – Det finns ett stort intresse för ultraljudstekniken bland de kommunala vattenbolagen över hela Sverige. Många VA-nät byggdes för mer än 100 år sedan och den nuvarande utbytestakten av rör och ledningar är mycket långsam. Med våra akustiska intelligenta mätare och analysprogram får de den överblick de behöver för att sätta in rätt åtgärder och trygga vattenförsörjningen både idag och i framtiden, säger Mattias Bornerberg, regionansvarig för Kamstrup i norra Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172