23948sdkhjf

Vattenledningar – långt ifrån täta

På grund av ett undermåligt vatten- och avloppssystem når ungefär en fjärdedel av dricksvattnet aldrig fram till konsumenten. Det framgår av en färsk rapport från WSP.

Enligt en färsk rapport från WSP håller det svenska dricksvattnet hög kvalitet. Det samma kan dock inte sägas om vattenledningsnätet. Enligt rapporten är underhållet av ledningssystemet kraftigt eftersatt – något som framför allt framgår av att ungefär en fjärdedel av det rena dricksvatten som produceras i våra reningsverk aldrig når fram till någon konsument. Det rinner bokstavligen ut i sanden.

VA-taxorna skulle behöva höjas med 100 procent under de närmsta 20 åren för att framtidssäkra den kvalitet vi har i dag. I Sverige saknas ett politiskt tryck i frågan. Många ser det som en självklarhet att det finns rent vatten i kranen till nästan ingen kostnad. De politiska incitamenten att investera i något som inte syns och inte heller utgör något problem just i dag är för svaga, säger Joakim Pettersson, seniorkonsult på WSP.

Joakim Pettersson befarar att det stora läckaget – som egentligen är känt sedan länge – också påverkar beteendet hos användarna negativt.

Att tillåta så stort läckage och samtidigt uppmana medborgare att spara på vattnet kan vara lite demoraliserande.

Problemet är dock allvarligare än så. Torka och kraftiga regn ställer också till det för dåligt anpassade VA-system. Vatten läcker inte bara åt ett håll utan det är också vanligt att oönskat vatten läcker in i ledningarna.

Just nu skjuter vi över kostnaderna för upprustningen på nästa generation och ökar risken för problem liknande det som skedde i Norge innan sommaren där 2 000 personer insjuknade av förorenat vatten, säger Joakim Pettersson.

Vi behöver dock inte bege oss längre än till Danmark för att hitta ett ledningsnät av betydligt högre kvalitet än det svenska. Visserligen läcker även det danska nätet, men förlusten anges inte vara högre än åtta procent. En faktor som kan ha stor betydelse för att systemet håller en betydligt högre standard än i Sverige tros vara den statliga straffavgift på läckage över tio procent som infördes 1994.

Straffavgifter kan vara ett sätt att skynda på utvecklingen, men det behövs framför allt ett ökat medvetande bland våra beslutsfattare och tydliga politiska målsättningar och prioriteringar. Investeringar i modern digital teknik för att hitta läckor är en av framgångsfaktorerna i Danmark, säger Joakim Pettersson.

Läs även om EU-kommissionens hot att stämma Sverige för brott mot avloppsdirektivet.

Fakta

  • 95 procent av svenskarna är nöjda med dricksvattnet.
  • Vatten- och avloppssystemet är den infrastruktur som allmänheten anser är viktigast för att samhället ska fungera.
  • Trots detta uppger endast 40 procent att det är en av de viktigaste infrastrukturerna att investera i. En anledning kan vara att 83 procent svarar att de upplever att VA-systemet fungerar bra.
  • Det råder kompetensbrist inom VA-området. I en nyligen genomförd undersökning av 34 kommuner svarar 20 kommuner att tillgången på kompetens är den största utmaningen för att genomföra investeringar.

Källa: WSP

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.121