23948sdkhjf

Molnbaserad norsk fjärrstyrning

Tre förare i var sin tidszon skulle kunna dela på en entreprenadmaskin och med var sitt skift se till att maskinen används hela dygnet. Det hävdar det norska teknikföretaget Steer som just lanserat ett molnbaserat system för fjärrkontroll.

Det finns många skäl till att vissa arbeten inte ska göras med människor i närheten. Det kan vara i gruvor, i osäker terräng, vid extrema temperaturer eller där det finns risk för strålning, sprängmedel eller föroreningar.

Ett sätt att öka säkerheten och förmodligen också produktiviteten är att använda fjärrkontroll. Det har norska Steer tagit fasta på och presenterar nu ett molnbaserat system för fjärrmanövrering av entreprenadmaskiner.

Systemet utlovas vara utan begränsningar. Maskinerna ska kunna manövreras på distans med hjälp av en videolänk som visar högupplöst film i realtid – utan tidsförskjutningar. De kan också programmeras för att följa vissa på förhand givna rutter.

Hittills har pilotprojekt drivits tillsammans med bland annat Statnett, Orica Explosives och den norska försvarsmakten. Enligt uppgift handlar det om tusentals timmar så här långt.

Företagets vd Ole Gjermundshaug menar att den här typen av praktiska erfarenheter är absolut nödvändiga för utvecklingen:

Vi verkar i en praktisk bransch med högt tempo och många okända faktorer. Här fungerar det inte med ett enbart akademiskt tillvägagångssätt. Hela teamet tillbringar mycket tid ute i fält tillsammans med maskinförarna för att få snabb återkoppling och därmed säkerställa att lösningen hela tiden utvecklas. En tät dialog är en av de framgångsfaktorer som gör att utvecklingen sker i takt med marknaden.

Enligt företagsledningen är tekniken redan så pass utprövad att man vågar dra flera slutsatser av betydelse för framtiden. En är att avståndet mellan förare och maskin inte spelar någon roll så länge det finns internetuppkoppling. En annan är att en förare kan hantera flera maskiner, det räcker i princip med en tangenttryckning för att byta maskin.

Ytterligare en slutsats är att tekniken är lätt att installera i maskinerna utan stora investeringar eller ombyggnader.

Hittills har vi kopplat upp och fjärrstyrt, grävmaskiner, bandschaktare, dumprar och traktorer från tillverkare som Caterpillar, Volvo och John Deere. Egenutvecklad hård- och mjukvara gör lösningen extremt flexibel och snabb att sätta upp, säger Lars Tronsmoen som leder utvecklingsteamet.

I princip flyttas monitorer och stödsystem från den aktuella maskinen till en förarplats som kan vara flera tusen kilometer bort.

Därmed blir det möjligt att manövrera maskinen exakt likadant från förarstolen på distans som från den ordinarie stolen i maskinhytten, säger Lars Tronsmoen.

Enligt företaget är ett par större samarbetsprojekt på gång för att testa tekniken i större skala. Bland annat förs för närvarande samtal med en större aktör i Mellanöstern som vill testa lösningen i förhoppning om att öka kapaciteten, öka säkerheten och minska kostnaderna. Samtidigt är ett pilotprojekt på gång även i USA.

Inte minst visar företaget stor glädje över det intresse som visats av Caterpillar. Den amerikanska maskingiganten hade snubblat över lösningen på nätet varefter företagsledningen inviterade Steer som fick beskriva tekniken mer ingående.

Vi känner oss trygga med att lösningen nu är färdig att släppas på marknaden. Vi är i full färd med att skala upp inför marknadsföring, försäljning och support. Vi jobbar parallellt med att hitta internationella partners. Det är bara att kavla upp ärmarna och jobba vidare, säger Pål Ligård, marknadsansvarig på Steer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094