23948sdkhjf

Största kraftledningsprojektet försenat - igen

Kraftledningsprojektet Sydvästlänken, som ska förse södra Sverige med ström, försenas återigen.

Sydvästlänken är Svenska Kraftnäts största investering någonsin. Den sträcker sig från Hallsberg i Närke till Hörby i Skåne. När den tas i drift kommer kapaciteten att överföra el mellan mellersta och södra Sverige att öka med 25 procent.

Nu meddelar Svenska Kraftnät på sin hemsida att projektet försenas ännu en gång. Under provdriften av länk 1 upptäcktes ett stort antal skarvfel. Alla 570 skarvar måste nu därför bytas ut.

”Drifttagningen av SydVästlänken flyttas därför fram till oktober 2020. Risken för effektbrist i södra Sverige ökar inte nämnvärt på grund av förseningen. Däremot fortsätter elpriset i elområde 4 att vara något högre jämfört med övriga Sverige”, skriver Svenska Kraftnät.

Ledningen skulle egentligen ha tagits i bruk för fyra år sedan, men har försenats gång på gång. Projektet har hittills kostat 7,3 miljarder kronor.

I södra Sverige är konsumtionen av el ibland större än produktionen. Med en kapacitet att transportera 2 x 600 megawatt, motsvarande ungefär vad två kärnkraftsreaktorer producerar, kommer SydVästlänken att begränsa de skillnader i elpris som ett underskott av el innebär.

SydVästlänken består av tre nya växelströmsstationer, två nya omriktarstationer, 19 mil markkabel och 25 mil luftledning. Förbindelsen består av två delar, som möts i stationen Barkeryd strax norr om Nässjö.

Den norra delen blir en 18 mil lång luftledning för 400 kV växelström. Den förstärker växelströmsnätet samtidigt som den gör det möjligt att ansluta förnyelsebara energikällor till stamnätet. Den norra delen togs i drift i april 2015.

Den södra delen blir en 25 mil lång likströmsförbindelse med en överföringsförmåga på 2 x 600 MW. Längs en sex mil lång sträcka mellan Nässjö och Värnamo kommer överföringen att ske via luftledning. Resterande 19 mil överförs via markkabel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11