Smörjmedel för momentdragning
Om man har på något brukar det, i många fall, vara det som finns närmast, typ ett lagerfett eller en kopparpasta. Sedan dras detta med ett ickekalibrerat verktyg och så blir man förvånad när haveri sker.
Ett stålverk uppgav för tre år sedan att 50 procent av de oplanerade stoppen var relaterade till gängade förband.
50 procent...
Självklart kan alla dessa inte skyllas på enbart momentdragning/smörjning, men säkert en stor del. Hur svårt kan det vara att dra åt en skruv?
Använd alltid ett kalibrerat momentverktyg, fast nyckel eller hydrauliskt dragande. Välj alltid ett smörjmedel avsett för smörjning av gängade förband med ett definierat friktionsvärde.
På en bra sådan produkt finns alltid ett friktionsvärde angett för gängfriktion och friktion under skalle. Ibland finns ett totalfriktionsvärde. På en dålig produkt finns inget friktionsvärde angett eller så är det angett som ˃ eller ˂, vilket innebär mycket stor spridning.
Pasta är bra
Ett bra smörjmedel för skruv är ofta en typ av pasta. En pasta innehåller mycket hög andel fasta smörjmedelspartiklar vilka klarar de höga tryck som uppstår i skruvar. Fasta smörjmedel åldras inte och påverkas inte av höga temperaturer. Det innebär att de finns kvar när förbandet skall tas isär och möjliggör då problemfri demontering. De vanligaste fastasmörjmedlena är MoS2 (Molybdendisulfid), grafit, Zirkoniumdioxid och teflon.
En bra pasta för skruvar med definierat friktionsvärde är ofta en blandning av olika fasta smörjmedel. Det viktiga är inte att friktionen är så låg som möjligt, utan att den ligger på samma värde hela tiden, även vid upprepad lossning/åtdragning vid monteringstillfället.
Oljan i produkten är bara där för att transportera de fasta partiklarna till applikationsområdet. Den dunstar efter ganska kort tid.
Om en pasta med så låg friktion som möjligt efterfrågas är rena MoS2-baserade produkter att föredra. Dessa används även för inkörning och montage av pressförband.
Felet vid momentdragning är kvadraten av felet på momentverktyget, plus kvadraten på felet av friktionen. Tänk på detta nästa gång Du drar ett kritiskt förband. Och välj en bra skruvförbandspasta och använd ett kalibrerat verktyg.
Här gick det illa
Bloggen avslutar med att publicera en länk till ett exempel på hur illa det kan gå om man använder ”en dålig produkt och ett okalibrerat verktyg” – olyckan med ett vindkraftverk i Lemnhult, i Jönköpingslän, på julafton 2015, som några av er U&D-läsare säkert minns.
I Lemnhults vindkraftpark fanns vid olyckstillfället 32 vindkraftverk. Ett verk föll omkull efter att ha varit i drift i knappt tre år. Tornets sex sektioner var försedda med flänsar som var sammanfogade med skruvförband. En sådan fläns som brast, så att fem av sektionerna föll.
Statens haverikommission, SHK, utredde olyckan och konstaterade i sin slutrapport i februari 2017 att de skruvar som hade hållit ihop det brustna skruvförbandet hade utmattningsskador. ”Flänsytorna bar spår av korrosion som troligen härstammar från skruvarna”.
SHK fortsatte: ”Orsaken till utmattningsbrotten var att förspänningskraften i förbandet var alltför låg. Att tillräcklig förspänningskraft inte hade uppnåtts berodde på att man under installationsförfarandet inte skyddade skruvarna eller tornsektionerna från regn eller snö. Vatten påverkade muttrarnas smörjmedel, vilket i sin tur ökade friktionen i skruvförbandens kontaktytor”.
Och de verktyg som användes vid installationen ”hade inte underhållits och kalibrerats i enlighet med verktygstillverkarens rekommendationer för att säkerställa att rätt vridmoment uppnåddes”, fastställde SHK vidare. Montören var oerfaren och hade inte gått tillverkarens interna kurs.
Bloggartikeln utbyggd och omarbetad av Christer Åkerlundh.