23948sdkhjf

Tredubblat intresse för 3D-printing i metall

Från 2015 till 2018 har det skett en tredubbling av antalet företag som arbetar med additiv tillverkning av metall, så kallad 3D-printing.

Additiv tillverkning av metall (AM) är ett snabbt växande område med stor potential för industrin. Nu har en projektgrupp vid forskningsinstituten Swerim och Rise gjort en kartläggning av all forskning och utveckling inom området, mellan åren 2010 – 2018. Även antalet företag som på något sätt arbetar med så kallad additiv tillverkning av metall har kartlagts.

Den tydligaste trenden i kartläggningen visar att antalet företag som på något sätt arbetar med 3D-printing av metall har ökat markant på tre år: Från 13 till ett 30-tal företag.

En uppskattning säger att cirka 400 personer för närvarande arbetar med detta inom industrin – även det i princip en tredubbling sedan 2015.

Även antalet forskare inom institut och akademi har ökat kraftigt. Just nu är det ett 50-tal som doktorerar inom området och projektgruppen menar att det är troligt att en del av dessa kommer att arbeta inom industrin när de är klara.

Även kurvan för forskningsmedel när det handlar om additiv tillverkning av metall visar på brant stigande utvecklingskurva. 2010 satsades inte en enda krona. Åtta år senare, 2018, handlar det om 100 miljoner kronor till forskning och utveckling på området – forskningsmedel som kommer från såväl nationella aktörer som EU.

Syftet med kartläggningen – utförd inom projektet INTOACTION finansierat av Vinnova – är att den ska underlätta koordineringen på vägen från forskning och utveckling till kommersiell produktion i industrin.

Trots det ökade 3D-intresset kan de företag som implementerat tillverkningsmetoden i kommersiell produktion fortfarande räknas på en hand.

  • Att det är så pass få företag som ännu tagit steget till industriell produktion handlar om att det trots stora satsningar fortfarande är en ung och omogen teknik, men potentialen är enorm och med kartläggningen vill vi underlätta och påskynda processen för så väl forskare som industri, säger Annika Strondl, projektledare på Swerim.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078