23948sdkhjf

Ytskyddsdagarna är igång

Ytskyddsdagarna i Göteborg är i full gång. U&D är så klart på plats och bevakar konferensen.

Så har då 2019 års största event inom ytskyddande underhåll dragit igång. Närmare 400 deltagare har sökt sig till Göteborg för att under två dagars tid få sig till livs nya kunskaper om hur man bäst ska skydda sina anläggningar.

U&D har så klart en egen monter i utställarområdet och bevakar också föreläsningarna redaktionellt. I U&D nummer 2-19 kommer ett par reportage från konferensen.

På första dagen har bland annat Alexander Herlin, civilingenjör på det oberoende statliga forskningsinstitutet RISE, föreläst om hur man bäst får till en underhållsplan för vattenverk med betongkonstruktioner.

En utredning som Svensk Vattenutveckling gjorde 2016 visar att det finns stora skador i betongen på många av landets vattenverk. Inte så konstigt kanske med tanke på att de flesta vattenverk är byggda 1930-70. Utredningen blev en väckarklocka för många.

Annikki Hirn, vd för branschorganisationen Nordic Galvanizers, berättade hur det går till att varmförzinka stålkonstruktioner och vad man bör tänka på då som beställare. Det är exempelvis väldigt viktigt att ta reda på vilket slags stål ens konstruktioner av gjorda av, för det har mycket stor inverkan på slutresultatet. Inte minst påverkar kisel- och fosforhalten i stålet förzinkningen.

Greger Sohlman och Tor-Björn Claesson, från IPM Norden, slog ett slag för användande av polyurea för att ge invallningar runt cisterner ett tätt och bra ytskydd. Ett problem är att många anläggningsägare inte vet hur det ser ut med bottenplattan under cisternerna. Cisternerna står ju där de står.

I morgon väntar ytterligare 25 föreläsningar.

Ytskyddsdagarna arrangeras av Ytskyddsakademien i samarbete med bland annat RISE, SSG och Riksorganisationen Svenskt Underhåll.

Kolla gärna på de olika bilderna från första dagarna.

Text och foto: Christer Åkerlundh

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095