Konferens om Physical Asset Management
PAM, Physical Asset Management, utgör en del av det strategiska arbetet med att skapa en gemensam bas för Asset Management. Om detta arrangerar Riksorganisationen Svenskt Underhåll en heldagskonferens på Regus Business Center, Vretenvägen 13 B, i Solna den 25 oktober.
Ur programmet:
Många tror att Asset Management kan likställas med underhåll. Men betydligt fler beståndsdelar ingår i konceptet. Diego Klappenbach, UMS Scandinavia, ger en bra översikt över några av huvudpunkterna från standarderna PAS 55 och EN ISO 55000 och vilka områden som speciellt behöver utvecklas för att möta kraven i dem.
Mattias Androls, Vattenfall Hydro Power, föreläser om strategisk förvaltning av fysiska tillgångar. Vi har förvaltat fysiska tillgångar under mycket lång tid, men det är först nu som vi har ett verksamhetsledningssystem som stöd för detta arbete.
Jonatan Lennartsson, Trafikverket, talar om kompetenshöjning. Ökad kompetens inom ett specifikt arbetsområde gör det lättare att gå från ett tankesätt där arbetet utgår ifrån den del av livscykeln man arbetar inom, till att beakta anläggningstillgångens hela livscykel. En person utbildad inom Asset Management kan fungera som en intern ”ambassadör” för att sprida tankesätt, verktyg och metoder.
Inom processindustrin ger de fysiska anläggningstillgångarna ökat värde i varje processteg. Jonatan Lennartsson, Trafikverket, presenterar hur Mondi Dynäs arbetar både metodiskt och långsiktigt för att successivt införa Asset Management.
Mia Ilkko, Ordförande i Svenskt Underhålls Asset Management kommitté, tar upp underhållssystem i sin föreläsning. En hög driftsäkerhet förutsätter att det finns ett underhållssystem. För att uppnå målet med Asset Management måste underhållet fungera i alla lägen och ställer då krav på användningen av underhållssystemet.