23948sdkhjf

Nu ska kunskap om framtidens elsystem spridas

I november hålls en konferens om framtidens elsystem. I höst lanseras också en interaktiv kunskapsportal som samlar omvärldsbevakning, aktuell forskning, innovation och aktuella pilotprojekt på elsystemområdet.

Ett hundra procent förnybart energisystem förändrar förutsättningarna för det svenska elsystemet. Lokala energisystem, energilager, elektrifiering av transporter, nya mättekniker och digitalisering skapar nya möjligheter och utmaningar.

En del av lösningarna kommer ifrån forskningsprogrammet SamspEL som samlar Energimyndighetens insatser på elsystemområdet. Samtidigt har branschen länge efterfrågat goda exempel på hur elsystemet kan framtidssäkras redan idag.

Energimyndigheten har därför gett Power Circle i uppdrag att stödja SamspEL. I uppdraget ingår bland annat spridning av resultat från de projekt som tillhör programmet. Initiativet innefattar en rad aktiviteter: konferensen Framtidens elsystem, i Stockholm den 15 november, halvdagsseminariet SamspEL arena och skapandet av en interaktiv kunskapsportal för framtidens elsystem.

På novemberkonferensen presenteras några av de mest spännande resultaten från projekt i det svenska elsystemet – såväl kommersiella som akademiska. Energimyndighetens nya generaldirektör Robert Andrén medverkar också. Konferensen riktar sig till de som arbetar på till exempel elnätsbolag, forskningsinstitut, fastighetsbolag, kommun eller myndighet.

Halvdagsseminariet SamspEL arena hålls i Stockholm den 24 september klockan 9:30-12:00. Under förmiddagen presenteras resultat från ett antal pågående projekt inom bland annat mikronät, högspända likströmsbrytare och nya resurser för energilager.

- Branschen har efterfrågat fler goda exempel på hur elsystemet framtidssäkras. Det känns riktigt spännande att tillsammans med Energimyndigheten genomföra denna satsning och kunna sprida kunskap om både pilotprojekt och forskning inom elsystem. Jag är övertygad om att både kunskapsportalen och de andra mötesplatserna kommer att vara värdefulla för de som vill driva utvecklingen, säger Alexandra Andersson, uppdragsledare Power Circle.

Fredrik Lundström, forskningshandläggare på Energimyndigheten, kommenterar satsningen så här:

- Energimyndighetens stöd till forskning och innovation inom elsystemet utgör ett centralt verktyg för omställningen till ett mer hållbart energisystem och för att målen i energiöverenskommelsen med 100 procent förnybar elproduktion 2040 ska kunna uppnås. För att insatserna ska vara effektiva och för att målen ska kunna nås i tid är det avgörande att ny kunskap och nya innovationer snabbt kan omsättas även utanför forskningsprojekten. Power Circles uppdrag att stödja forsknings- och innovationsprogrammet SamspEL kommer att möjliggöra att ny kunskap kan nyttiggöras snabbare i samhället samtidigt som det stärker kvaliteten och nyttan i de pågående projekten.

 

Om SamspEL

Forsknings- och innovationsprogrammet SamspEL omfattar totalt 173 miljoner kronor under år 2016-2020. Programmet samlar Energimyndighetens insatser inom elsystemområdet och innefattar både samhällsvetenskapligt och tekniskt arbete.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063