Få förberedda på störningar i it-infrastrukturen
Säkerhetspolisen bedömer, enligt ett uttalande från februari i år, inte att utländska aktörer har för avsikt att påverka det svenska valsystemet eller valresultatet. Däremot finns det en risk att främmande makt genom påverkansoperationer försöker påverka förtroendet för valprocessen under eller efter valrörelsen.
– Vår undersökning visar att kunskapen om samhällets beroende av fungerande IT-infrastruktur är alldeles för låg. Störningar behöver inte bara handla om desinformation och trollfabriker, utan kan också handla om att slå ut vår tillgång till nätet och därmed viktiga samhällsfunktioner, säger Mikael Ek, vd på Svenska Stadsnätsföreningen.
Stadsnätsföreningens undersökning visar att bara drygt en av tio ledande kommunföreträdare med säkerhet kan svara att kommunen har en plan för att hantera eventuell yttre påverkan i form av störningar på bredbandsinfrastrukturen. I undersökningen svarar dessutom enbart två av tio kommunföreträdare att de deltagit i eller arrangerat en övning där störningar i IT-infrastrukturen ingått.
– Det är kommunens ansvar att säkerställa att samhällsviktiga funktioner fungerar även vid störningar i fibernäten. Ett första steg i det arbetet är att skapa sig en bild över kommunens sårbarhet genom övningar i krisförberedskap. Men kommunernas förutsättningar skiljer sig åt och här bör MSB kunna bidra med samordning, stöd och kompetens, säger Mikael Ek.
Kommunerna ansvarar för bland annat äldreomsorg, vattenförsörjning, räddningstjänst och skola i händelse av en samhällskris, funktioner som i allt högre grad är beroende av en fungerande fiberinfrastruktur.