23948sdkhjf

Camatec tror på 3D-scanning och Reverse Engineering

Företaget har bland annat hjälpt ståltillverkaren Uddeholm med underlag på lokaler och maskiner.
Camatec Industriteknik satsar på 3D-scanning och Reverse Engineering då de tycker att den här tekniken är självklar i deras utveckling och skapar möjligheter.

Företaget är en ingenjörsbyrå med verksamheter i Karlstad och Västerås. Deras kunder finns främst inom verkstads- och processindustrin. Camatec har drygt 40 konsulter med lång erfarenhet inom olika områden.

– 3D-scanning och Reverse Engineering gör det möjligt för oss att återskapa produkter med komplexa geometrier vilket kan vara svårt och ibland även omöjligt med traditionella metoder. Tekniken gör det möjligt för oss att skapa parametrerbara 3D-modeller samt ritningsunderlag för bland annat gamla eller defekta produkter och reservdelar som inte längre tillverkas eller saknar ritningsunderlag. Toleransnivån är något som vi anpassar efter de krav som ställs i respektive projekt, säger företagets specialist Sanna Hedman enligt ett pressmeddelande.

Metoden går även att använda för att skapa underlag vid ombyggnationer av gamla maskiner eller lokaler. Camatec har hjälpt Uddeholm på det här området. Där har de utfört en 3D-scanning följt av Reverse Engineering för att på så sätt skapa 3D-modeller och ritningar på lokaler och utvalda maskiner. Grundtanken var att ta fram underlag på lokaler med maskiner och strukturer för konceptarbete och för att effektivisera linjeflödet.

Uddeholm har genom det här fått möjligheter till ytterligare digitalisering och visualisering av både lokaler och maskiner.

Camatec har även använt de båda metoderna för att hjälpa en lokal verkstad med att reducera deras manuella hantering. Tidigare skar de ut komplexa plåtgeometrier manuellt vilket var en tidskrävande process.

– Då geometrierna var så pass originella förutsattes det att vi 3D-scannade dem. Detta för att tillgodose oss ett korrekt underlag av geometrierna med de mått och linjer som krävdes för att återskapa dem i digital form och på så vis skapa skärfiler, säger Sanna Hedman.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078