23948sdkhjf

Cyberattacker – en miljonindustri

Antalet cyberattacker och skadliga program har ökat elva gånger i volym sedan 2016, visar Cisco 2018 Annual Cybersecurity Report som publiceras för elfte året i rad.

53 procent av alla företag som drabbats av dataintrång eller cyberattacker under 2017 rapporterar ekonomiska totalkostnader på 3,9 miljoner kronor eller mer.

– De exakta ekonomiska totalkostnaderna är svåra att generalisera då rapporten undersöker företag från 26 olika länder. Men vad vi kan säga med säkerhet är att IT-säkerhetshoten blir allt mer komplexa och de ekonomiska totalkostnaderna fortsätter stiga när företag förlorar inkomst, affärsmöjligheter och kunder på grund av dataintrång. Åtalet i Malmö tingsrätt förra hösten är ett talande exempel här i Sverige, bara i det fallet beräknas hackarna kommit skyddsvärd information och mer än 40 miljoner kronor från de målsägande företagen, säger Henrik Bergqvist, cybersecuritychef på Cisco.

Rapporten visar att företagens största säkerhetsutmaningar är att skydda mobila enheter och data i det publika molnet samt att skydda sig mot sina anställdas användarbeteenden. För att skydda verksamheten ökar användandet av antalet säkerhetslösningar.

41 procent av företagen uppger att de använder sig av 11–50 olika säkerhetslösningar, en ökning med 16 procent sedan 2016. I takt med att antalet säkerhetslösningar blir fler ökar också antalet säkerhetslarm som behöver hanteras. I genomsnitt undersöks inte ens 44 procent av säkerhetslarmen. 

– Det är problematiskt att nästan hälften av företagen uppger att de använder sig av fler än tio olika säkerhetsleverantörer. Att använda ett lapptäcke av olika säkerhetslösningar ställer höga krav på organisationen då det är både dyrt och svårt att säkerställa kompetens för flera olika leverantörers säkerhetslösningar och gör det omständligt att hämta ut information vid incidenter. Min rekommendation är att satsa på integrerade säkerhetslösningar som bygger på maskininlärning och AI, det ökar chansen att upptäcka säkerhetshot samtidigt som det minskar kompetensbehovet på företaget, säger Henrik Bergqvist.

Budgetbegränsningar, kompetensbrist och föråldrade IT-system är de tre största hindren för att förbättra företagens IT-säkerhetsarbete. Budgetbegränsningar är dock ett något mindre hinder idag än för två år sedan medan att hitta och anställa medarbetare med rätt säkerhetskompetens är ett växande hinder.

Cisco 2018 Annual Cybersecurity Report visar även att skadeprogrammen både blir fler och allt mer sofistikerade. Allt fler aktörer får tillgång till avancerade skadliga program och ramverk för att genomföra cyberattacker. Till exempel ökar användningen av legitima molntjänster i cyberattacker.

– Tidigare var det nästan uteslutande statliga aktörer och säkerhetstjänster som använde legitima molntjänster för att genomföra dataintrång. Idag finns de här ramverken tillgängliga för vem som helst att ladda hem och använda via Darknet. När det går att använda tjänster som gmail och dropbox för att orkestrera en attack ställer det helt nya krav på företagen att skydda sig. Tidigare var det ”enkelt” att upptäcka internettrafik till en misstänkt server och blockera den. När det sker via legitima molntjänster är det mycket svårare att identifiera vad som är skadlig trafik och inte, säger Henrik Bergqvist.

Data från Cisco visar att den krypterade internettrafiken ökat med tolv procent under 2017 och står idag för hälften av all internettrafik. Kryptering syftar till att öka säkerheten men kan också fungera som ett skydd för cyberbrottslingar att gömma sin skadliga aktivitet bakom. Rapporten visar att det skett en trefaldig ökning av skadliga program som använder någon form av kryptering under 2017.

Rapporten visar på flera andra intressanta trender för IT-säkerhet:
Wannacry och Nyetya var bara början. Skadliga program har traditionellt spridits via nedladdningar, mail och fysiska enheter som USB-stickor och skivor. Men Wannacry och Nyetya var uppbyggda för att automatiskt leta efter nya datorer med samma sårbarheter och infektera dem utan att det behövdes mänsklig handpåläggning. I värsta fall kan det sänka hela internet ifall spridningen blir för omfattande.

E-post är fortfarande ett populärt verktyg för att sprida skadliga program. E-post används i hög utsträckning för att infektera datorer och sprida skadlig kod, ofta genom att lura användaren att öppna en bifogad fil som innehåller det skadliga programmet. Ciscos rapport visar att Office-filer, som till exempel Word eller Excel, används i 38 procent av alla e-postattacker med bifogade filer. 

– Bristande IoT-säkerhet även ett växande hot. Företag och privatpersoner ansluter allt fler IoT-enheter till internet utan att tänka på säkerheten. IoT-enheter har generellt svag säkerhet och är svåra att uppdatera samtidigt som de är uppkopplade mot internet under dygnets alla timmar. Detta gör dem till ett tacksamt mål för cyberbrottslingar som vill bygga upp botnets att använda till överbelastningsattacker, förklarar Henrik Bergqvist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109