23948sdkhjf

Lågvibrerande maskiner forskas fram

Vibrationsskador är den vanligaste orsaken till arbetssjukdom i Sverige i dag. Ett forskningsprojekt bedrivs nu för att få fram lågvibrerande maskiner.

Över 400 000 människor arbetar mer än två timmar om dagen med vibrerande maskiner. Skadorna som maskinerna ger upphov till leder inte bara till ett stort personligt lidande utan även till avsevärda kostnader för samhället och företagen. Ofta är det unga människor som drabbas och besvären är livslånga. Typiska symptom är ”vita fingrar”, att händerna domnar bort och försämrad känsel och motorik.

– Vibrationsskador drabbar inte bara maskinanvändare inom industri och verkstad. Även i yrken som tandläkare och tandtekniker är vibrationsskador ett problem, säger Lars Gerhardsson, professor och överläkare vid Sahlgrenska Akademin, specialist på vibrationsskador.

Genom att åtgärda problemen redan vid källan kan vibrationsnivåerna i handhållna maskiner minskas avsevärt. Vinnova har nu beviljat drygt 15 miljoner kronor i finansiering till ett forskningsprojekt med visionen ”Noll vibrationsskador”.

– Vi har i tidigare steg av projektet utvecklat ett antal maskinprototyper och visat att det faktiskt går att få bort vibrationerna, berättar vibrationsforskaren Hans Lindell, Swerea IVF. Prototyperna representerar en stor del av de vibrerande maskiner som används ute på arbetsplatser i dag.

Projektet går nu från enstaka lågvibrerande konceptprototyper till vibrationssanerade demonstrationsmiljöer hos tillverkande företag. Fokus ligger på att göra det möjligt för maskinanvändarna att kravsätta, bedöma och köpa in lågvibrerande maskiner.

Målet är att vidareutveckla prototyperna så att den nya tekniken kan användas vid serietillverkning och säljas på en internationell marknad. Efterfrågan på lågvibrerande maskiner ska också höjas genom ökad medvetenhet kring vibrationers skadlighet.

Forskningsprojektet "Noll vibrationsskador steg 3, Följdinvestering" leds av Swerea IVF och består av 24 parter, från slutanvändare till maskintillverkare och forskare inom såväl teknik som medicin. Dessutom finns en referensgrupp där bland annat Arbetsmiljöverket, arbetsmarknadens parter och företagshälsovård ingår.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063