Stoppar all ny elproduktion
Anledningen till det drastiska beslutet är att bolaget inte anser att fastlandskabeln klarar av att överföra mer el till fastlandet.
- Det är ett svårt beslut att ta, men vi sätter driftsäkerheten för våra befintliga kunder på Gotland före anslutning av produktion, säger Jan Karlsson, vd på Geab.
Beslutet gäller all ny elproduktion, även mikroproduktion. En enda undantagen är elproduktion som förbrukas av kunden själv och därmed inte matas ut på elnätet. I dagsläget finns 185 MW förnybar kraft installerad på Gotland. El exporteras till fastlandet 13 procent av tiden.
Just nu pågår investeringar i fastlandskabeln för att säkerställa livslängden i ytterligare 20 år. Men dagens anslutning är konstruerad för den situation som rådde när den byggdes 1983 och1987. Då var planen att importera el från fastlandet.
Under 2000-talet byggdes allt mer förnybar elproduktion, främst vindkraft, på Gotland. Fastlandskabeln anpassades så att den även skulle klara att eportera el till fastlandet. Men exporten innebär en förhöjd risk för fel på fastlandskabeln, enligt Geab.
- Det har att göra med HVDC-länkarna. De är gjorda så att man inte kan vända effektriktningen tillräckligt snabbt när de är i drift.
Företaget ser inte en enkel, snabb och ekonomiskt försvarbar lösning på hur man ska kunna ansluta ny elproduktion utan att samtidigt försämra driftsäkerheten för Gotlands elförsörjning ytterligare.
Geabs stopp träder i kraft den 1 november i år.
Foto: Geab