23948sdkhjf

Nytt åtgärdsprogram för att säkra rent dricksvatten

Svenska vattenmyndigheter fastställer nu, på regeringens uppdrag, ett nytt åtgärdsprogram för dricksvatten för perioden 2017-2021. Nya åtgärder, samt utveckling av ny teknik, ska säkra tillgången på dricksvatten.

Åtgärdsprogrammet, som tas fram på uppdrag av regeringen, talar om vilka åtgärder som behöver genomföras av myndigheter, länsstyrelser och kommuner för att miljökvalitetsnormerna ska följas. Programmet inriktas på vatten med problem eller där kvaliteten riskerar att försämras.


Begreppet åtgärd betyder olika saker i olika delar av åtgärdsprogrammet.


Det kan handla om nya eller ändrade föreskrifter, framtagning av vägledning och strategidokument, förstärkt tillsyn, utvecklad tillståndsprövning, fysisk planering, rådgivning, med mera. När de administrativa åtgärderna ska omsättas i praktiken, blir de till konkreta åtgärder, till exempel att ett enskilt avlopp kopplas på det kommunala avloppsnätet, att nya utsläppsvillkor för ett företag fastställs, att ett vandringshinder i ett vattendrag tas bort och liknande.


Det pågår en omfattande forskning och utveckling inom vattenområdet. Ett exempel är klustret Dricks, vid Chalmers högskola i Göteborg. Där bedrivs forskningen tillsammans med Svenskt Vatten Utveckling (svu), som är kommunernas egna forsknings- och utvecklingsprogram om kommunal va-teknik. Forskning pågår även vid andra högskolor och universitet.



Nyligen presenterade Mälardalens högskola ett nytt projekt där man utvecklar en innovativ produkt. Projektet bedrivs i samarbete med Eskilstunabaserade företaget Millennium Technology of Sweden, samt Swedish Box of Energy i Göteborg. Tillsammans utvecklar de en soldriven, portabel container som kan omvandla havsvatten till dricksvatten.


Vattenrenaren kan, med god energitillförsel, filtrera från 2 000 liter vatten per dygn och uppåt. Uppfinningen är idag patenterad i över 40 länder. Man använder energi från solhybrider och ny teknik med batteripack gör att man enkelt kan ladda batterierna. Produktionslösningen blir på det sättet både energieffektiv och miljövänlig.


Tanken är att containern också snabbt ska kunna transporteras till olika katastrofområden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078