23948sdkhjf

Fjärrstyrd rivning av kärnkraftverk

Ett team under ledning av brittiska OC Robotics har blivit först i världen med att framgångsrikt använda fjärrstyrd laserskärning för att nedmontera redundant utrustning inuti ett kärnkraftverk, och har därför fått en branschutmärkelse.
Det var i augusti 2016 som projektet, efter fem års arbete av OC Robotics och dess samarbetspartners, lyckades med att skära sönder ett stort upplösningskärl av stål vid Sellafield-anläggningen med hjälp av en laser inbyggd i en mycket rörlig fjärrstyrd robotarm.

Den 3 november 2016 fick projektet, som kallas LaserSnake 2, priset för genomförande av teknik/innovation (Technology/Innovation Implementation) vid NDA Estate Supply Chain Awards som anordnas av Storbritanniens kärnavvecklingsmyndighet Nuclear Decommissioning Authority.

Projektet visade hur värdefull laserskärningsteknik i kombination med robotteknik kan vara för att hantera avvecklingsuppgifter på riskfyllda, instängda platser mycket fortare och mer effektivt än vad som tidigare var möjligt.

Efter en genomförbarhetsstudie 2011 har tekniken stått under utveckling de senaste fyra åren genom ett forskningssamarbete som har delfinansierats av det brittiska innovationsorganet Innovate UK. Medan OC Robotics ledde projektet deltog även TWI, som är specialister på teknisk forskning, National Nuclear Laboratory, ULO Optics och Laser Optical Engineering.

Chris Hope, som är avdelningschef för framtida avveckling på Sellafield, säger:

– Demonstrationen av LaserSnake vid Sellafield har varit mycket givande och lyckad. Den har dels inneburit att en potentiellt banbrytande teknik kunnat prövas, testas och visa sig fungera i ett verkligt kärnavvecklingsscenario och dels påvisat fördelarna med ett samarbete mellan leveranskedjan och operatören av en anläggning. På så sätt kunde man uppnå ett framgångsrikt resultat i fråga om finansiering av forskning och utveckling som kanske inte hade varit möjligt annars.

Paul Hilton, teknisk chef för bearbetning av lasermaterial på TWI säger:

– LaserSnake-arbetet på Sellafield innebar ett lyckat slut på ett fyra år långt projekt. För TWI kommer den teknik som har utvecklats och de kunskaper som har inhämtats att vara direkt överförbara till många andra avvecklingsprojekt, såväl inom kärnkraft som inom andra sektorer. Att projektet redan har fått den här utmärkelsen visar hur banbrytande det faktiskt är.

Craig Wilson, VD för OC Robotics, säger:

– Genom att samarbeta med våra partners har vi löst många tekniska problem på vägen mot att åstadkomma den här första användningen i världen av fjärrlaserskärning och vi är oerhört glada över att ha fått utmärkelsen från NDA Supply Chain.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047